Det är Conny Torstenssons goda kontakter med sina gamla lagkamrater i Bayern München som gjorde det möjligt att locka 74-årige Sepp Maier till Åtvidaberg där han träffade sponsorer och supportrar i samband med ÅFF:s hemmamatch mot Ängelholm.

– Det är inte första gången jag är tillbaka på Kopparvallen. I samband med EM 1992 bodde Tyskland i Åtvidaberg under tre veckor och tränade på Kopparvallen, säger Sepp Maier när Sporten fick möjligheten att träffa honom i Västervik under vistelsen i Sverige.

Det var den 3 oktober 1973 som den klassiska returmatchen i första omgången av Europacupen för mästarlag mellan ÅFF och Bayern München spelades på Kopparvallen.

Artikelbild

| Sepp Maier räddade när Roland Sandberg försökte göra mål i en landskamp mellan Tyskland och Sverige.

Tyskarna hade vunnit det första mötet med 3–1 och de flesta räknande med att Bayern skulle avancera enkelt, men ÅFF-spelarna ville annat och tog matchen till förlängning och straffar sedan ställningen varit 3–1 efter ordinarie tid. Bayern gick vidare efter straffar inför 9 201 åskådare sedan Conny Torstensson svarat för två av ÅFF:s mål.

– Jag kommer inte ihåg så mycket från den matchen. Vi blev överraskade att Åtvidaberg pressade så högt, det var vi inte vana vid, säger Sepp.

– Nyckeln var att vi gick vidare och kunde till slut vinna Europacupen. Det var början på storhetstiden.

Vad visste ni om Åtvidaberg innan matcherna?

– Vi visste ingenting.

Bayern München dominerade stort redan på 1970-talet och dåvarande Västtyskland var ett av världens bästa landslag på 70-talet. Sepp hade stora roller i både klubblaget och landslaget.

– Det var en glädje att spela i landslaget i och med att vi vann VM och EM. Jag spelade fotboll för att det var roligt och det var ingen belastning. Ibland vinner man och ibland förlorar man.

Efter sin framgångsrika spelarkarriär blev Sepp målvaktstränare i både Bayern och landslaget.

– Jag jobbade tillsammans med Oliver Kahn under 14 år och han är målvakten som har gjort störst avtryck på mig.

Både det tyska landslaget och Bayern München är inne i tunga perioder för tillfället. Landslaget gick inte vidare från gruppspelet i VM och har fortsatt haft det tungt i höstens landskamper. Bayern har inlett säsongen trevande i Bundesliga och Champions League, men det är inget som bekymrar Sepp speciellt mycket.

– Varje land har några djupdykningar. Tyskland har så många bra fotbollsspelare så man är snart tillbaka igen. De senaste året har Bayern blivit mästare med 14, 16 poäng, men den här säsongen blir det kanske bara med sex poäng.

Vem är världens bästa målvakt i dagsläget?

– Manuel Neuer, även om han har varit långtidsskadad, svarar Sepp Maier utan att tveka.