Tuffare regler ska motverka matchfixning

Spelinspektionen vill se tuffare regler för att stävja matchfixning.

I ett nytt förslag riktar myndigheten in sig på individuella prestationer och vill bland annat förbjuda möjligheten att lägga pengar på ett regelbrott eller förlust i ett delmoment.

14 januari 2020 17:23
Vi hoppas att vi genom föreskrifterna har tagit ett bra steg för att motverka uppkomsten av manipulation av resultat, säger Katarina Abrahamsson, samordnare på Spelinspektionen, till TT.

Går förslagen igenom kommer man inte längre kunna spela på att en fotbollsspelare får ett gult kort eller att en tennisspelare kommer göra ett dubbelfel. Spelinspektionen föreslår också ett förbud vad gäller spel på minderårigas individuella prestationer.

Vi har tittat på den individuella påverkan, det vill säga det som en individ på egen hand kan utföra alternativt att någon annan kan påverka genom hot om våld eller liknande, säger Abrahamsson.

I fjol fanns flera uppmärksammade incidenter med misstänkt matchfixning. Bland annat stoppade spelbolaget Unibet under sommaren allt spel på division 2 södra Svealand då 13 av herrarnas fotbollsmatcher misstänks ha varit riggade.

"Många pusselbitar"

Enligt Abrahamsson är det i synnerhet på idrottens lägre nivåer man ser en oroväckande utveckling. Där pengarna i de flesta fall är betydligt mindre. Där hoppas myndigheten att förslagen ska få effekt.

Polisens chef över aktionsgruppen för idrottsrelaterad brottslighet, Fredrik Gårdare, är positivt inställd till förslagen. Samtidigt hävdar han att fler insatser krävs.

Det är många pusselbitar som måste till och det här är en. Sedan måste vi få spelbolagen att ta tag i det från sin sida, säger han.

Enligt Gårdare delar man från polisens sida Spelinspektionens bild av att matchfixning frodas på de lägre nivåerna.

Vi ser att matchfixning förekommer på alla nivåer men för spelare i lägre serier utan lön kan det vara lockande att ta ett erbjudande att tjäna extra pengar.
Och där finns spelare som är satta under sånt tryck att de måste ställa upp även om de inte vill.

"kriminella nätverk"

Under ett drygt år har Spelinspektionen tillsammans med vadhållningsbolag, intresseorganisationer, förbund och myndigheter arbetat på föreskrifterna. Nu är förslaget skickat på remiss och förhoppningen är att de träder i kraft under hösten.

Vår avsikt är att följa den här utvecklingen noga med regelbundna möten i matchfixningsrådet och se hur de kommer att tas emot och få för påverkan, säger Katarina Abrahamsson.

Fredrik Gårdare menar att antalet ärenden gällande matchfixning ökar varje år, även om det också kan hänga ihop med att idrotten och andra samhällsaktörer blivit bättre på att upptäcka fallen.

Från polisens sida ser vi att kriminella nätverk och gäng har börjat specialisera sig på matchfixning och lämnat den mer riskabla narkotikahanteringen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robin Salomonsson/TT