"Trodde knappt VIK ville ha mig"

Han kom till VIK, kände sig som ett frågetecken och ville först och främst bara komma igång med hockeyn igen. Det slutade med en fullständig succé – både för Dan Pettersson personligen och laget.

9 april 2015 19:41

Dan Pettersson har en alldeles charmant säsong bakom sig. Centern, som bland annat tekar fenomenalt, har bjudit på riktigt bra spel både framåt och bakåt på isen.

Pettersson var en stor faktor till att Västerviks IK nådde höjderna som laget gjorde.

Att det skulle bli så här, det trodde inte Dan Pettersson i somras. Han hade då haft problem med ena knät under en längre tid. Knät tvingade honom att avbryta förra säsongen med Olofströms IK halvvägs, och den efterföljande våren och sommaren bjöd på upprepade bakslag.

Till slut fanns inget annat val än operationssalen för Dan Pettersson.

Operationen genomfördes lyckat, men därefter väntade en tuff rehabiliteringsresa för 22-årige Pettersson.

– Mitt mål var bara att komma tillbaka till hockeyn. Jag hade inga förväntningar alls på säsongen för min egen del, jag hade inte kunnat träna försäsong som jag ville på grund av knäskadan, det fanns många frågetecken, säger han.

Dan Pettersson kämpade på, körde bland annat individuella ispass med tränaren Mattias Karlin, och var i speldugligt skick lagom till sista träningsmatchen mot Åker/Strängnäs.

– Det tog ett antal matcher in på serien att komma in i det. Och ännu längre tid att bygga upp konditionen där jag hade tappat mycket, säger den 198 centimeter långe centern.

Trots allt annat än optimala förberedelser bjöd Dan Pettersson på bra spel, han växte ut till en av lagets absoluta nyckelspelare.

– Jag har VIK att tacka för jättemycket. De ställde upp och trodde på mig hela vägen. Ett tag i somras trodde jag nästan att de inte ville ha mig, säger Dan.

Det ville VIK definitivt – något som båda parter är oerhört glada över i dagsläget.

För tillsammans var de med om en fantastisk resa, som nådde ända fram till kvalserien.

– Helt klart den roligaste säsongen jag har varit med om. Det var helt sjukt egentligen, säger Dan Pettersson som tidigare hade nått playoff 3 med Olofström, men nu alltså tog steget till kvalserien efter att VIK slagit ut Troja/Ljungby med 2–1 i matcher:

– De flesta tippade på Troja inför matchserien, jag hade dock en bra magkänsla. Troja är bra, men jag tyckte inte att de hade någon spets när vi mött dem tidigare under säsongen.

Han fick rätt. Det krävdes emellertid ett högdramatisk avgörande i sudden death i den sista matchen:

– Vilken pärs det var. Inför förlängningen i sista matchen visste jag knappt om jag skulle kunna gå eller stå, jag var helt slut, och det var många andra spelare också. Det var förbaskat skönt att vi avgjorde tidigt (15 sekunder) i förlängningen.

Kvalserien beskriver Dan Pettersson som underbar att spela. I efterhand är han nöjd med VIK:s bedrift att ta sig dit, men grämer sig ändå lite att de inte knep en allsvensk biljett. Förlusterna hemma mot Södertälje och Sundsvall stör honom mest.

– Den skönaste segern var borta mot Södertälje. Vi hade torskat hemma mot dem, ingen trodde på oss i bortamatchen direkt efter. Då åkte vi upp och vann. Det var en otrolig känsla och symboliskt för vårt lag att vi lyckades samla kraft i det läget, säger han.

Silly Season har börjat och en herre det talas mycket om är just Dan Pettersson. Alla är eniga: Dan Pettersson hör hemma i Allsvenskan.

– Jag läser inte så mycket om vad som skrivs, men mitt solklara mål är att spela i Allsvenskan. Jag har haft kontakt med ett par klubbar där, mer än så vill jag inte säga.

– Jag kan dock säga som så att om jag spelar i ettan nästa säsong, så blir det med Västervik. Jag trivs jättebra med allting.

– För min del så kan jag inte flytta till vilket allsvenskt lag som helst. Det måste fungera vid sidan om, både för mig och med sambon, det värderar jag högt. Att det sociala livet har stor betydelse för hur man presterar på isen har jag märkt av tydligt den här säsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!