Tävlingen arrangerades för 13:e gången och förde samman stora delar av Sveriges elitspelare tillsammans med spelare från Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Holland, Madagaskar, Norge och Spanien.

Fyrlingen spelades i lag med fyra spelare och varje möte avgjordes via en trippel och två dubblar.

Anders Jonsson, Patric Massimi och Stéphane Zaklada tävlande för Västerviksklubben Tjust Pétanque Club, för dagen förstärkta med den sjufaldiga världsmästaren Bruno Le Boursicaud från Frankrike, vann sin pool och gick vidare till A-slutspel. Väl där var förutsättningarna enkla: en förlust och du har längre inte chans på titeln.

I slutspelet mötte Västerviksklubben bland annat starka lag från Finland och Belgien – innan man i finalen mötte delar av det danska landslaget. Men landslag eller ej så fanns det inget som kunde stoppa Tjust, som gick obesegrade genom hela turneringen.

Efteråt tackade Bruno Le Boursicaud, som planerar att komma till Västervik i maj, sina medspelare för ett fantastiskt lagspel:

– Jag hade aldrig kunnat vinna hela tävlingen utan mina fantastiska lagkamrater. Även om jag lyckats i många tävlingssammanhang tidigare och har många fina framgångar i boule så är det alltid laget tillsammans som lyckas.