Sverige har mött Norge i sju mästerskapsmatcher under 2000-talet.

En gång har det blivit blågul seger, i mellanrundan i EM 2010, men då tog Norge snabb revansch när laget tog guld via 25–20 i finalen i danska Herning.

Senast klädde norskorna av Sverige fullständigt när de sprang ifrån till förödmjukande 19–7 i första halvlek och vann kvartsfinalen i OS i Rio med 33–20.

Även i VM i Tyskland har det hittills varit klasskillnad. Blågult måste framför allt hitta rätt i försvaret om laget ska någon som helst chans i gruppspelsfinalen.

Ser det ut så här mot Norge i en halvlek så kan det vara minus 20. Det får inte hända igen, sade Isabelle Gulldén efter segermatchen mot Tjeckien.

"En svår nöt"

Svenskorna låter inte helt övertygade om att det går att rå på grannlandet.

Går, det gör det. Men det blir väldigt svårt med tanke på hur de har presterat mot lagen vi har mött. Det är stor skillnad, så det kommer att bli en tuff match, säger Olivia Mellegård.
De är verkligen skitbra. De har bra spelare på alla positioner. Ett otroligt starkt målvaktspar, snabba kontringar, aggressivt försvar. Det blir en svår nöt att knäcka. Det går men vi ska absolut spela på topp om vi ska klara av det, säger Johanna Westberg.
Alla lag går att slå, men rent procentmässigt har vi ju haft svårt att vinna mot Norge, säger Nathalie Hagman.

Blir stenhårt

Hoppfulla svenska supportrar får i stället luta sig mot Norgelägrets kommentarer för att få vatten på sin kvarn.

Förbundskaptenen Thorir Hergeirsson är inte helnöjd med VM hittills trots att Norge bitvis utklassat motståndet. Han muttrar om att laget släpper till för mycket inspel på linjen, om att utdelningen på skotten från vissa positioner måste bli högre och om att få fler spelare varma i kläderna.

Vi kommer att få bättre taktiskt och fysiskt motstånd. Det kommer att bli stenhårt. Det är många lag som är kapabla att slå Norge, men de får själva fundera ut hur de ska göra det, säger han.

TT: Vad tror du om matchen mot Sverige?

Sverige har ett bra lag, bra moral. Det ser ut som de är på väg att hitta takten. Det blir säkert en tuff match.

Drömmer om guld

Spelmotorn Stine Oftedal har stor respekt för motståndet i den sista gruppspelsmatchen men också en stark tro på den egna förmågan, inte minst det snabba anfallsspelet.

Vi vet att Sverige kan vara vanvettigt bra och skapa mycket problem för oss. Jag hoppas och tror att vi kommer att vara väldigt laddade. Det är förstås möjligt att stoppa oss men vi är bra på att komma med hela laget och det gör det svårare. Vi har många spelare med mycket fart. Dessutom är vi bra med bollen, säger hon.

Oftedal är trots alla framgångar – Norge har tagit 17 medaljer på 22 mästerskap under 2000-talet – hungrig på mer.

Vi vann i fjol (EM) och vi vann VM året före. Det skulle vara defensivt att säga något annat än att vi vill stå högst upp. Vi drömmer om guld igen.