KRÖNIKA Det fanns inga större förhoppningar om poäng inför bortamatchen mot regerande svenska mästarna Smederna, men de flesta trodde nog att Västervik Speedway skulle bjuda på bättre motstånd än vad laget gjorde.

Detta var en av de sämre insatserna som jag har sett Västervik prestera under alla åren som jag har bevakat laget.

Det är helt okej att förlora, men det måste finnas någon stolthet bland förarna och bjuda på bättre motstånd än vad de gjorde i tisdagskväll.

Artikelbild

Efter sjunde heatet kom lagledaren Morgan Andersson fram till mig i depån och han kändes ganska uppgiven när han sade följande till mig: "Det finns inget göra. Det är ingen som bjuder till, så här dåligt för det inte vara. Vi måste kunna bjuda bättre motstånd."

Mycket av matchen avgjorde i första kurvan. I flera av heaten var Västerviksförarna med bra i starterna, men när förarna kom ut på bortre rakan var det oftast två Smedförare först ut.

Vid de enstaka tillfällen som en Västerviksförare var först ut ur startkurvan blev de ganska snabbt passerade av hemmaförarna.

I ett enda heat hade Västervik poängövertag och det var i elfte heatet när Matej Zagar tog Västerviks enda trepoängare. I resterande 14:e heat var Västervik inte nära att ta en någon ytterligare trepoängare.

Nu ska man inte dra förstora växlar av denna förlust, men insatsen för inte upprepas. Nästa bortamatch är mot Dackarna den 10 juli och det blir en minst lika svår uppgift sett till hur starkt Målillalaget har inlett säsongen på hemmaplan.

Innan dess väntar två hemmamatcher, returen mot Smederna på tisdag och Dackarna hemma den 3 juli. Då gäller det att Västerviksförare höjer sina prestationer om det ska bli några hemmapoäng.

Läsare har hört av sig och de anser att Västervik borde förlänga med Matej Zagar istället Nicki Pedersen. Läsaren anser att dansken är fågel eller fisk när kan kör.

Nu är det inte så lätt att ersätta Pedersen med Zagar i nuläget eftersom transferfönstret stängde den 7 juni.

Jag har svårt att hålla med om att Nicki är fågel eller fisk. Det är bara att titta på statistiken från Polen. Nicki toppar snittligan efter åtta matcher med 2,667 poäng per heat. Zagar återfinns först på 29:e plats med 1,629, poäng per heat.

Nu får vi verkligen hoppas att det inte händer något med Nickis högerhand de närmaste dagarna, utan att han kan göra sin debut i Västervikvästen på tisdag inför hemmapubliken.

För ska Västervik kunna bjuda Smederna på bättre motstånd i returen krävs det att Pedersen är i högform.