Västervik har guldläge: "Vi har ett grymt lag"

Joel Andersson var snubblande nära att förlora sin första allsvenska match sedan 2014. Men en fyrtvåa i sista heatet gör att hans enorma svit är intakt – och Västervik Speedway har guldläge i finalen.

Foto:

Speedway2016-09-15 21:35

Det började i fjol med Masarna där Joel Andersson vann alla matcher. Och det har fortsatt i år med Västervik Speedway.

Efter seger med 46–44 borta mot Griparna i finalmatch nummer 1 består alltså Joels galna vinstrad.

– Jag tänker på den ganska ofta och vill verkligen behålla den även det här året. Så jäkla skönt att vi grejade det, det hade varit surt att tappa den så här sent, säger Joel Andersson.

Men det satt hårt inne. Griparna inledde med en femetta, efter det ledde inte Västervik matchen en enda gång – förrän efter sista heatet där Peter Ljung och Jacob Thorssell körde in en fyratvåa mot Timo Lahti och Linus Eklöf.

– Riktigt kul att se. Vi levererar när det behövs som mest, säger Joel Andersson.

Själv visade han upp härlig körning med 9+2 poäng på fem heat – och detta på en bana som han inte alls gillar egentligen.

– Jag hatar den här banan, säger Joel Andersson,

– Men i dag hittade jag en bra setup på cykeln och kom iväg bra från start. Då är mycket vunnet. Det var bara surt med min nolla i sista heatet, där körde Griparna lite väl tufft mot mig, men annars är jag helnöjd, säger Joel.

Hur ser du på era chanser att avgöra finalen i returen på hemmaplan nästa vecka?

– Vi ska bara ta det här, så är det. Vi har ett grymt lag som har kört bra på hemmaplan hela säsongen. Det här släpper vi inte.

Lagledaren Morgan Andersson pustade ut efter sista heatet.

– Det känns jättebra. Vi visste att det skulle bli tufft, även om inte "Zorro" (Magnus Zetterström) var med. De har bra förare att sätta in i ridersheaten och är inkörda på den här superhala banan, säger Morgan.

Västervik hade bara två heatsegrar på de tio inledande heaten. Under de fem avslutande vann Västervik varje heat.

– Vi hade ett rejält snack i paus. Vi kom ju inte iväg från start och tog lite felbeslut. Det ordnade till sig på slutet, det var starkt av grabbarna, säger Morgan Andersson.

I det sista heatet var det många som höjde på ögonbrynen när Peter Ljung fick sällskap av Jacob Thorssell. Thorssell hade haft sin tyngsta match den här säsongen med bland annat ett motorras, medan Rasmus Jensen hade gjort ett gediget arbete.

Med facit i hand gjorde Morgan rätt.

– Jacob har varit med hela säsongen och gjort det extremt bra. Jag ville att han skulle få fullfölja matchen, säger Morgan som medger att det ska mycket till för att Västervik ska tappa det här:

– Men vi kan inte slappna av på långa vägar. Vi måste göra jobbet som krävs.

Finalmatch 1, allsvenskan

Griparna–Västervik 44–46

Griparna: Timo Lahti 13 (5), Linus Eklöf 12+2 (6), Krzysztof Jablonski 10+1 (5), Ricky Kling 7+3 (5), Alexander Edberg 1 (4), Filip Hjelmland 1 (5).

Västervik: Peter Ljung 11 (5), Joel Andersson 9+2 (5), Rasmus Jensen 8+1 (4), Joel Kling 6+2 (4), Jacob Thorssell 5+1 (5), Mikael Max 4+1 (3), Freddie Eriksson 3+1 (4).

Publik: 1 610.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!