Andersson – om tunga derbyförlusten

Nej, det var ingen lyckad kväll för Västervik Speedway. Seriefinalen mot derbyrivalen Dackarna slutade 56–33. Det positiva? Västervik knep den så viktiga bonuspoängen. "Det är ganska ihåligt från oss i dag", säger Västerviks lagledare Morgan Andersson.

16 juli 2019 21:44

Serieledande Västervik mot tabelltvåan – och formstarka – Dackarna. Hemmalaget från Målilla tog kommandot direkt i matchen och gjorde det svårt för Västervik.

Redan efter fem körda heat var ställningen 21–9 efter att Dackarnas Maciej Janowski och Kacper Gomolski tagit lagets tredje femetta för kvällen.

– Dackarna är storfavorit till SM-guldet och är ett kanonlag från förare 1 till 7. Vi var inte alls med från start, men det är bara att lyfta på hatten. Vi möter ett jättebra lag, säger Morgan Andersson.

Dackarna fortsatte att köra stabilt och lagets polska stjärntrio (Maciej Janowski, Patryk Dudek, och Piotr Pawlicki) öste in poäng för hemmalaget. Matchen avgjordes efter det elfte heatet då hemmalaget hade en ointaglig ledning (41–24) och Västervik fick fokusera på att försvara bonuspoängen. Men det skulle bli en kamp.

– Jag trodde att vädret skulle gynna oss mer och att de inte riktigt skulle få till banan. Men de var snabbare från start helt enkelt.

Inför matchen hade Västervik ett försprång på hela 26 poäng och många trodde nog att det var en omöjlig uppgift för Dackarna att ta igen. Men inför det första nomineringsheatet var det bara fem poäng som skiljde lagen åt.

– För vår del är det rätt ihåligt om man kollar poängen. Det är inte bra, men Holder som är här för första gången gör det bra. Ljung och Pedersen sliter på bra, men Smektala får inte till det som jag hade hoppats på,

I heat 13 skickade Morgan Andersson ut Jack Holder och Peter Kildemand – Peter Karlsson svarade med Maciej Janowski och Jacob Thorsell.

Janowski var snabbast från tejpen men Västerviks danske tuffing, som haft en motig kväll, svarade för en närmast perfekt omkörning och tog heatsegern före hemmaförarna. Därmed hade Dackarna fortfarande för många poäng att hämta in inför det sista heatet – i jakten på bonuspoängen. Den viktiga pinnen gick i alla fall till Västervik.

– Vi fick sikta in oss väldigt tidigt på bonuspoängen när det började dra i väg tyvärr. Med facit i hand skulle vi kanske gett Jack Holder något extra heat. Men det fick vi väl igen genom att köra med Kildemand i heat 13 som körde avgjorde för oss.

Vad är det som gör Dackarna så bra?

– Det är bara att kolla i uppställningen. De har både starka reserver och heatledare och är jättefavoriter till SM-guldet.

Vad krävs för att Västervik ska kunna vinna här i ett slutspel?

– Det är inte säkert att vi behöver det. Det räcker att vi dundrar på dem hemma ordentligt. Men vi måste göra det bra mycket bättre jämfört med i dag, för vi kommer inte vinna med 58–32 om vi får möta Dackarna på Hejla Arena i ett slutspel. Det är jag helt övertygad om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson