Skadan kunde ha inneburit slutet

Smällen mot nacken kunde ha gjort att idrottskarriären var över, men nu gör nyförvärvet Viktor Gustavsson succé på Tjust Bandys mittfält.

18 januari 2019 07:00

LÄS MER: Nästan full pott med nyförvärven

När Viktor inte kom överens med Åtvidabergs BK, som han har spelat för de senaste säsongerna, tog han kontakt med Tjust Bandy som tog emot Viktor med öppna armar.

Han blev spelklar för Tjust i början av december och har hunnit med att spela sex matcher med sin nya klubb.

För ett år sedan såg det dock inte lika ljust ut för Viktor och hans bandyspelande.

Det var den 21 december som olyckan var framme för Viktor när han bröt nacken borta mot Stjärnan.

– Jag fick inte diagnosen direkt utan gick med det där ett tag. Jag blev hemskickad från akuten på annandagen och efter det jobbade jag i tre veckor innan jag tvingade fram en röntgen för att få alla besked, berättar Viktor Gustavsson.

Skadan gjorde att bandysäsongen var över för Viktors del. Istället väntade en lång rehabilitering som innebar att han missade försäsongen i fotbollen med Grebo IK.

Hur tänker man när man får beskedet att man har brutit nacken?

– När jag fick smällen på matchen blev jag rädd och det blir man alltid när det tar illa. Sedan ganska snabbt tänker man att "det här inte händer mig". Det snurrade tusen tankar om varför man inte tog det på större allvar.

– Det är när man får besked från neurokirurgen vad som kunde ha hänt i efterhand som man blir skärrad och rädd. Det var nästan bra att man inte visste vilka risker man gick omkring med på jobbet.

Var gjorde det ont?

– Smällen hade inte träffat några nerver. Musklerna hade hållit allt på plats. Frakturen hade inte flyttat på benen, utan det hade blivit en spricka. Det hade inte gett mig några men ut i kroppen.

Det var cirka tre veckor efter skadan som Viktor fick alla besked och det var när han satt hos neurokirurgen – och fått på sig nackkrage som hade skulle gå med i tio veckor – som polletten trillade ner. Han förstod då hur allvarlig skadan kunde ha blivit.

Det var nästan värre psykiskt än fysiskt?

– I det skedet blir det så. I och med att benen satte där de skulle och allting skulle läka ihop av sig själv.

Tänkte du någon gång att nu är bandy- och fotbollskarriären över?

– När du får beskedet så tänker du dessa tankar. Kommer det någonsin bli bra eller kommer jag få men av det här? Läkarna gav mig positiva besked om att jag skulle bli fullt återställd.

Det blev alltså ingen fortsättning i Åtvidabergs BK för Viktor utan ny klubbadress blev Tjust Bandy. Ett klubbyte som Viktor inte ångrar en sekund.

– Jag kom inte överens med ÅBK om nytt kontrakt eftersom vi var oense. Jag tog kontakt med Anders Norell. Anders var intresserad direkt och det tog bara en vecka så var jag spelklar.

Viktor har alltså varit med i de sex senaste matcherna och har svarat för sju mål från sin position på mittfältet.

– Med tanke på att det går så bra blir man ännu mer tacksam för att Tjust tog emot mig eftersom jag missade hela försäsongen. Truppen var spikad när jag tog kontakt med Anders, så det var en chansning. Att han var intresserad är jag bara tacksam över.

Är du förvånad att det har gått så bra?

– Att det har gått så bra för laget är jag inte förvånad över, för jag visste att det var en riktigt bra trupp. Att det skulle gå bra för egen del och lyfta så fort trodde jag inte. Jag har kommit in truppen på ett bra sätt.

Tjust har satt sig i ett riktigt bra slagläge inför de sex sista matcherna eftersom laget leder serien med två poäng före Jönköping och tre poäng före lördagens motståndare Skirö.

– Vi vill absolut gå obesegrade genom hela serien. Det måste vara målet eftersom vi inte har förlorat någon match under första halvan av serien.

– Spelar vi som vi gjorde hemma mot Stjärnan så ska vi slå alla lag i den här serien och vi går för att det ska bli allsvenskt kvalspel, konstaterar Viktor Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson