Semesterracet är igång

I tisdags drog motorfesten igång i Gnagardalen i Vimmerby. Sveriges kanske största folkracetävling, Semesterracet, lockar som alltid ett stort antal folkracefantaster.

7 juli 2015 15:10

Motorerna hörs en bra bit utifrån, och dofterna slår emot en ganska hårt om man kommer för nära. Stämningen är härlig, trots att man lånar skiftnycklar och mejslar av sin värste konkurrent.

– Det är folkligt, helt enkelt, det är därför Semesterracet är så stort och populärt, säger Jonas Ingström från Silverdalen, som tävlar i seniorklassen.

Som sig bör när vi pratar folkrace har det kommit en kort men ack så intensiv regnskur. Underlaget blir svårhanterligt och det är ingen ovanlighet att få snurr och stopp i de tunga gyttjeområdena. Jonas Ingström har en annan taktik:

– Jag är väl så korkad, men jag bara gasar på ändå.

Jonas är ingen rookie i folkracesammanhangen. Han har tidigare varit en frekvent besökare på Semesterracet men haft ett längre uppehåll. I år var det dock så dags igen.

– Bonussonen får börja köra så då tyckte jag att det var läge för en comeback, skrattar Jonas.

Semesterracet anses av de flesta vara Sveriges mest prestigefyllda folkrace–evenemang och tävlingsledningen har som varje år fått in ett rejält antal anmälningar. Totalt är antalet uppe i 877, där seniorklassen drar klart flest, med 635 tävlande. Damklassen är stark med 91 anmälningar medan veteranklassen fick in 87. I juniorklassen, 14–18 år, hittar vi detta år 64 stycken tävlande.

Vad är det som är tilltalande med folkrace? Jonas Ingström fick frågan.

– Som sagt, det är härlig miljö att vara i. Jag personligen är uppväxt med sporten.

I

nte alla som är på plats kommer ens i närheten av startplattan. Jannike Sundström, med dottern Nicole, två och ett halvt, är istället på plats för att stötta Jannikes lillebror Jesper i sin strävan att nå de ädlare medaljerna.

– Vi är här varje år. Det är trevligt och som du ser finns det något för alla, säger Jannike och ger Nicole en skjuss fart på gungan.

Stefan Hörnander är givetvis på plats under folkfesten – det har han varit sedan ”någon gång på 90–talet” och strax efter sitt heat rusade vi fram för en kommentar.

– En tredjeplats blev det i mitt heat. Det är okej med tanke på materialet.

Du skyller på materialet, alltså?

– Haha, nej. Men det satsas ordentligt med pengar här då det står mycket på spel och jag kan inte begära mer än en tredjeplats av min bil, säger Hörnander.

Tävlingen började i tisdags och finalerna körs på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!