Så går Sverige vidare i hemma-EM

Efter förlusten mot Slovenien är Sverige i ett pressat läge inför den sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM. Seger mot Polen räcker dock för att gå vidare.

Här är förutsättningarna för ett svenskt avancemang.

13 januari 2020 15:57

Sverige fick med sig en storseger mot Schweiz i fredags. Den kan bli mycket värd när grupp F av handbolls-EM ska summeras – men ställer också till det för chansen att få med sig poäng till mellanrundan.

Inför tisdagskvällens matcher (Schweiz–Slovenien samt Polen–Sverige) leder Slovenien gruppen på fyra poäng, före Sverige och Schweiz på två poäng var.

Så här blir Sverige ett av två lag som går vidare:

* Vid seger mot Polen:

Sverige klart för mellanrundan i Malmö oavsett hur det går mellan Slovenien och Schweiz.

För att Sverige även ska få med sig två poäng från gruppspelet krävs dock att Schweiz går vidare i stället för Slovenien. Och det sker bara vid en schweizisk bragdmatch mot Ljubomir Vranjes gäng.

Det som krävs är att Schweiz ska slå Slovenien med minst åtta bollar, säger Daniel Vandor, det svenska landslagets pressansvarige.
Men att Schweiz skulle köra över Slovenien ser vi inte som sannolikt.

* Vid oavgjort mot Polen:

Sverige klart för mellanrundan, förutsatt Schweiz inte vinner mot Slovenien. I det här scenariot får inte Sverige med sig några poäng till mellanrundan.

* Vid förlust mot Polen:

Nu blir det lite krångligare. Sverige kan dock klara sig vidare trots en förlust mot Polen. Då måste till att börja med Schweiz samtidigt förlora mot Slovenien. Några poäng till mellanrundan kan det inte heller bli i det här scenariot.

I så fall hamnar Sverige, Schweiz och Polen alla på två poäng – och då blir den målrika svenska segern mot Schweiz plötsligt desto viktigare.

Sverige skulle i det scenariot ha råd med att förlora med sex mål mot Polen och ändå gå vidare.

Fakta: Så spelas handbolls-EM

EM avgörs i Sverige, Norge och Österrike och spelas den 9–26 januari.

• Sverige spelar det första gruppspelet i Göteborg mot Slovenien, Schweiz och Polen. De två bästa lagen från gruppen går vidare till mellanrundan i Malmö, dit man tar med sig resultatet från lagens inbördes möte. För svensk del kan det därför bara bli poäng om inte Slovenien, som slog Sverige, också går vidare.

• I mellanrundan, med sex lag i varje grupp, slås grupperna A–C ihop i den ena och grupperna D–F i den andra. Det är redan klart att lagen från Sveriges grupp ställs mot bland annat Norge och Portugal.

• De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan får spela om medaljerna i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT