Nelin: "Har de bevis hoppas jag han fälls"

Italiensk polis har slagit till mot ryska skidskyttar under VM i Antholz.

Sprintvärldsmästaren Alexander Loginov misstänks ha brutit mot dopningsregler.

Om de har bra bevis så hoppas jag att han fälls, säger Jesper Nelin om Loginov efter att svensken kört klart sin sträcka.

22 februari 2020 09:17

Alexander Loginov, som tog guld i sprinten så sent som för en vecka sedan, har varit föremål för en polisinsats under tidiga morgontimmar.

När det handlar om Ryssland så finns det alltid en skepsis så jag tror kanske inte att det är någon som är förvånad, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare vid internationella skidskytteförbundet IBU till TT.

Tidigare avstängd

Loginov har tidigare varit avstängd för epodopning i två år (2014–2016) och hans sprintseger väckte starka reaktioner, så även hans deltagande i dagens stafett.

Om de har bra bevis så hoppas jag att han fälls, säger Jesper Nelin om Loginov efter att svensken kört klart sin sträcka.

Norske Vetle Christiansen säger att han hoppas "polisen har god grund" för att genomföra en insats mitt under VM.

Vi hoppas att alla är rena, såklart, säger han.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska insatsen under morgonen vara utförd på uppdrag av italienska åklagare och röra "användning eller distribution av dopingpreparat".

Satt i kalsongerna

Loginov säger själv till rysk tv att han och lagkamraten Jevgenij Garanitjev väcktes av polis som försökte bryta upp dörren till deras rum.

De tog våra gevär, som om vi var farliga kriminella. De bad oss sitta stilla i kalsongerna. De var bara intresserade av mina saker, säger han till Match TV, enligt norska tidningen VG.

Även Loginovs personlige tränare, Alexander Kasperovitj, ska ha varit ett mål i razzian. Kasperovitj ska ha använt en felaktig ackreditering under mästerskapet.

Det var en slump som gjorde att man såg att den där ackrediteringen inte är hans. Då rapporterade vi det från vår sida till Biathlon integrity unit att här har de gjort fel, säger Niklas Carlsson och tillägger att han skulle vara förvånad om polis satte in "så pass stora resurser enbart för en falsk ackreditering".

"Försöker få klarhet"

Loginovs eventuella överträdelser är långt ifrån den enda dopningshändelsen som uppmärksammats med ryska idrottare de senaste åren.

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin har, enligt Interfax, i ett skriftligt uttalande sagt:

"Det är viktigt att komma ihåg att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisas. Vi kommer att undvika att kommentera det här ärendet ytterligare".

Loginov genomförde trots polisinsatsen dagens stafett.

Fakta: Alexander Loginov

Alexander Loginov, 28 år, har tidigare varit avstängd 2014–2016 efter att ha testats positivt för epodopning. Han har fått flera frågor om sin status efter avstängningen. Vid guldloppet för en vecka sedan sade Loginov till pressen:

Jag och min fru har precis köpt en ny större lägenhet, ni är alla välkomna dit för att se min dagliga rutin och se att det jag gör är rent.

Han har förutom guldet i sprinten tidigare under pågående VM även ett VM-silver och ett brons i karriären. I världscupen har det hittills blivit tolv pallplatser för ryssen varav tre segrar.


Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Villkoret var att Wada skulle få tillgång till Rusadas all data kring dopningstester, vilket man fick i januari 2019.

I september bad Wada om förtydligande kring en del data efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdatan. Därefter har Wada hittills gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall.

Den 9 december beslutade Wadas styrelse att följa granskningskommitténs förslag och stänga av rysk idrott i fyra år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!