När Albin Ekdals kropp inte höll för spel i Milano valde förbundskapten Janne Andersson att satsa på matchvinnaren från Friends arena: Jakob Johansson.

AEK Aten-mittfältaren skulle göra precis vad han hade gjort tidigare i kvalet. I playoff-returen mot Italien på San Siro handlade det om, tillsammans med Sebastian Larsson på centrala mittfältet, att stänga passningsvägar, pressa italienarna utåt mot sidlinjerna och vinna så många dueller som möjligt.

Det blev mest att rensa bort bollarna.

Och det höll bara i 19 minuter. Sedan vred Johansson knäet, blev liggandes i mittcirkeln och bars ut på bår med, enligt Kanal 5, en befarad korsbandsskada.

Direkt efter matchen fördes Johansson till sjukhus.

"Vred till knäet"

Jag såg inte riktigt vad som hände men det verkar som att han vred till knäet. Det är väl något ledband i knäet och vi ska kika på det, sade läkaren Anders Valentin.

Kan det vara korsbandet?

Det kan det alltid vara, men jag vet inte så mycket men det är klart att det är risk för det.

Om Jakob Johansson har skadat korsbandet väntar mellan sju till nio månaders rehabilitering – och då är VM i Ryssland inte aktuellt för mittfältaren.

"Det tråkiga"

I omklädningsrummet efter säkrat VM-avancemang skickade spelarna en hälsning till Johansson.

Vi skrev alla autografer på hans tröja och önskade honom en snabb "recovery". Det var det enda tråkiga här. Han har varit fantastisk i hela kvalet, gjort väldigt mycket för oss. Vi hoppas att det inte är så allvarligt men det såg inte så bra ut när det hände, sade lagkapten Andreas Granqvist.

Sebastian Larsson:

Det är en trist del i det här fantastiska. Det är en spelare som under det här kvalet har klivit in och gjort det fruktansvärt bra, sade han.
Alla tankar till honom. Det här VM-avancemanget ger vi till honom, och så vill vi ha tillbaka honom så fort som möjligt.

Inhopparen Gustav Svensson tog vid när Johansson tvingades avsluta. Han slet och löpte enormt för att hålla undan för det ständigt attackerande italienska landslaget, och till slut kunde Sverige jubla över säkrad VM-plats i nästa sommar.

Mitt upp i allt var Jakob Johansson inte bara matchvinnaren från mötet på Friends arena – han var spelaren som såg till att Sverige för första gången sedan 2006 får spela ett VM-slutspel efter totalt 1–0 mot Italien.

Men själv riskerar han att missa festen i Ryssland.