Nielsen knäskadad – EM i fara

Jesper Nielsens fortsatta spel i handbolls-EM är i fara. Den svenska landslagsstjärnan har skadat knät och är osäker på spel i mellanrundan.

I värsta fall är det något som måste åtgärdas och då blir det inget mer spel nu, säger han.

14 januari 2020 23:19

Sverige är klart för fortsatt spel i handbolls-EM och möter Portugal redan på fredag. Men det finns risk för att det blir utan Jesper Nielsen i truppen.

Samtidigt som lagkamraterna firade segern mot Polen (28–26) och avancemanget, stod 30-åringen bedrövad vid sidan om i väntan på närmare besked om sin knäskada.

Det är hemmamästerskap, man har längtat skitlänge, och det är troligtvis den enda chansen som jag kommer att få i ett hemmamästerskap, säger han.
Om det skulle tas ifrån en känns det ju piss. Då känns det inte bra i magen, eller hjärtat.

Har undersökts

Det var på tisdagsförmiddagens träning inför Polenmatchen som olyckan var framme. Jesper Nielsen fick en smäll mot vänsterbenet och fick ont i knät.

I stället för att förbereda sig på spel i matchen mot Polen tvingades Nielsen iväg för att undersöka knät med magnetkamera. Svaren väntas först under onsdagen.

Det är menisken som har fått en smäll. Jag hoppas på det bästa, säger han.
Det bästa är att det är en blödning, tydligen finns det lite blod där någonstans. Då kan det vara några dagar vi pratar om bara. Men i värsta fall är det något som måste åtgärdas och då blir det inget mer spel nu.

Nielsen fick lämna även förra årets VM på grund av skada, vilket gör situationen ännu värre.

I och med att jag hade en annan skada förra mästerskapet som tog mig hela våren att komma tillbaka från, hade det varit tufft att ha en liknande vår framför sig med ensamträningar och gummiband och skit.
Man vill ju spela.

Pettersson reserv

Skadan gjorde att förbundskapten Kristján Andrésson hastigt fick tänka om i mittförsvaret mot Polen, där Philip Henningsson fick ersätta bredvid Max Darj. Om Nielsen inte kan spela mer kan det även bli aktuellt att skriva in reserven Fredric Pettersson (Montpellier) i truppen.

Jesper är en duktig tvåvägsspelare och försvarsmässigt är det han och Max som har flest minuter tillsammans i mittlåset. Så det är klart att det blir en förändring, säger Andrésson.
Men vi avvaktar och ser i morgon.

Samtidigt får Philip Henningsson klart godkänt för sin insats. I alla fall av sina lagkamrater.

Det var lite upp och ner. Vissa sekvenser känns det jättebra, andra stunder blir det lite glesare i mitten, säger Henningsson själv.

Den 24-årige IFK Kristianstadsspelaren är också ödmjuk när han jämför sig själv med Jesper Nielsen.

Det är klart att Jesper är på en lite högre nivå, jag spelar trots allt fortfarande i handbollsligan, säger han.
Han är lite bättre överlag, men jag gör så gott jag kan om inte han kan spela. Vi får kämpa på då bara.
Fakta: Jesper Nielsen

Född: den 30 september 1989.

Längd/vikt: 200 cm/110 kg.

Position: Mittsex.

Klubb: Rhein-Neckar Löwen (2018–).

Landslagsmeriter: Debuterade 2011. 109 landskamper/143 mål. Var med och tog EM-silver 2018. Totalt 7 mästerskap: EM 2014, VM 2015, EM 2016, OS 2016, VM 2017, EM 2018, VM 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT