Rättegången, där en krögare i 50-årsåldern har åtalats för människoexploatering, avslutas under torsdagen. Den misstänkte krögaren sitter sedan drygt en månad häktad.

Han ska enligt åtalet ha utlovat en lön på 100 kronor per timme, utöver mat och husrum i restaurangen. Men det unga paret – båda i 25-årsåldern – uppger att de hösten 2018 jobbade på restaurangen i nästan två månader och att de aldrig såg till några pengar.

Tvingades att arbeta

Artikelbild

| Polisen lade vid en husrannsakan beslag på en luftpistol i den åtalade krögarens hem.

Det var enligt kammaråklagare Eva Wintzell heller aldrig krögarens avsikt att betala ut någon lön. I stället ska paret, som hade och har uppehållstillstånd i Sverige, ha tvingats att arbeta under hot. Den misstänkte krögaren ska när de konfronterat honom bland annat ha riktat ett vapen eller en vapenattrapp mot dem och även hotat med misshandel.

Krögaren ska enligt åtalet även ha framfört hot om en polisanmälan, som han hävdade skulle leda till utvisning.

Den åtalade nekar till brott. Han hävdar att de två aldrig jobbat på restaurangen, utan bara fick hjälp med mat och husrum då de saknat bostad.

Det är några vittnen kvar. Sedan är det pläderingen, säger Eva Wintzell inför de avslutande förhandlingarna.

Dom i målet väntas tidigast om en vecka, men kan dröja längre.

Fallet är juridiskt intressant då det tidigare aldrig har fällts någon för brottet människoexploatering. Det tillkom för drygt ett år sedan och har tidigare i år bara förekommit som alternativ brottsrubricering i ett åtal som ogillades av Jönköpings tingsrätt tidigare i år.

Utnyttjar utsatta människor

Enligt advokat Johanna Bergman, som biträder de två målsägarna i rättegången i Norrköping, är fallet sannolikt toppen på ett isberg.

Det var med stor vånda och efter mycket funderingar som de beslutade sig för att anmäla arbetsgivaren för att få ett stopp på hans upprepade agerande mot sina anställda, säger hon om sina klienter.

Hon tror att det kan vara väldigt många som utsätts för människoexploatering i Sverige, men att de avstår från att anmäla till följd av hot och en utbredd tystnadskultur byggd på rädsla.

Det här är ingen engångsföreteelse. Det är troligtvis en verksamhet med ganska stor omfattning, som bedrivs systematiskt och där man kan tjäna stora pengar genom att utnyttja människors utsatthet och rädsla, säger hon.