Bräck hittade ny racerträngsel

Kenny Bräck vet redan hur det känns att köra i 320 km/tim i trängseln i en Indykurva.

4 juli 2009 18:34

På lördagen fick han lära sig hur det känns att trängas i första kurvan i ett rallycrosslopp.

-Jag bjöd på ett par centimeter, det gör man inte det här gänget, sade Bräck.
-Här byter man färg på bilarna....

Starten i Höljes i lördagshettan var Bräcks allra första i rallycross. Han har varit snabb på träning, han har imponerat med sin kontroll.

Men inte förrän nu, sent på eftermiddagen, körde han för fullt mot konkurrenter som inget hellre ville än att klämma sig före den berömde nykomlingen i lördagens heat som var början på EM-helgen i rallycross.

Bräcks start gick sisådär. Och annat var knappast att vänta. Det är i starten rutinen syns och har man som Bräck ingen rutin alls, så är det inte så lätt.

Han, precis som andra banracingförare har dessutom ingraverat på hjärnbarken att man inte får knuffas och buffas på banan. Annars blir det för farligt.

Rallycross däremot....det är liksom mer som NHL-hockey. Pang på.

-Men det är skoj, försäkrade Bräck, efter debuten.

Och även om han inte sade det, så syntes det i blicken - han tänker inte bjuda någon på en endaste centimeter i nästa start. Nu vet han hur man gör.

Bräck är tillsammans med norska rallystjärnan Henning Solberg speciella gäststjärnor i rallycross-EM i Höljes. Solberg drar norrmännen till banan ute i skogen, Bräck lockar värmlänningarna.

Och som de kommer. Allt pekar mot publikrekord för hela helgen.

Höljes, med 300 invånare alla dagar av året utom de två-tre då man kör rallycross-EM, är nästan begravt av besökare, 20 000-25 000 gissningsvis.

Väldigt många av dem har kommit för att titta på den supersnabbe från Glava, Kenny Bräck.

Och de njöt av vad de fick se. Bräck bjöd bland annat på en fantastisk omkörning på den långa rakan och nedförsbacken efter velodromkurvan.

20 000 människor kände hur nackhåren reste sig och hur en ilning for längs ryggraden. Få gör om det Bräck gjorde, utan att knyckla ihop bilen på slutet.

Bräck kör en av Kenneth Hansens bilar och man kan tycka att Hansen med 14 EM-titlar skulle känna sig lite vilsen av att inte automatiskt vara tävlingens storstjärna. 14 titlar väger dock lätt mot en racerstjärna som gör sin allra första rallycross-tävling.

-Bara bra, tycker Hansen. Det är härligt att se hur mycket folk här är. Nu får de se hur spännande rallycross kan vara.

Alla förare körde varsitt heat på lördagen. Hansen hade näst bästa tid efter norrmannen Ludvig Hunsbedt. Bräck hade 14:e tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!