"Märkt att tänket blir väldigt kortsiktigt"

Sveriges bästa 15-åringar gör upp i Tv-pucken. Men för att bli bäst på sikt krävs mer än att ha kommit med i en ungdomsturnering. Det är något som flera namn från hockey-Sverige diskuterade i Stångebrohallen under lördagen.

4 november 2018 13:46

Det var J20-förbundskaptenen Tomas Montén, Sico:s Erik Zachrisson, Team 16:s förbundskapten Anders Lundberg, Team 18:s förbundskapten Magnus Hävelid samt en av de ansvarige för Niu-gymnasiet, Mikael Rundgren, som var med och diskuterade om tv-pucken och de unga ishockeyspelarnas framtid. Här var det en mening som genomsyrade debatten: ”Huvudsaken är inte att komma med i tv-pucken – utan arbetet varje spelare lägger ner efter det”.

– I Sverige har vi bra ishockeyanläggningar. I 27 orter finns det väldigt goda förutsättningar för att bli väldigt bra i hockey. Det gäller bara att inte vara för kortsiktig och bara tänka tre år framåt. Alla kommer inte nå SHL eller allsvenskan – några går faktiskt via division 1. Jag har märkt att tänket blir väldigt kortsiktigt och då blir det också väldigt mycket stress i systemet. Låt det ta lite tid, säger Magnus Hävelid.

Debatten riktades mot föräldrar som har sina barn med i tv-pucken. Under den här tiden har barnen många val framför sig om de bestämmer sig för att satsa på hockeyn. Frågor som ställs är om de ska flytta långt för att studera och spela ishockey på ett Niu-gymnasium, om de borde ha en agent eller inte och vilken väg som passar varje individ bäst för att nå största möjliga framgång.

– Första kontakten från en agent får ske den 1 januari det året när spelaren fyller 16 år. Det är en stor konkurrens mellan agenterna och det är cirka 50 stycken som är certifierade. Sedan får man ta referenser om man vill och det är ingen stress. Alla avtal har 30 dagars uppsägning så man kan byta. Men det är ett fritt val och man behöver samtidigt inte ha en agent. Någon spelare kanske vill plugga på college och då får man inte ha haft en agent eller spelat med professionella spelare. Det har inte många någon koll på, säger Zachrisson.

I varje turnering är det spelare som blir utnämnda till ”tv-puckens bästa back och forward”. Men bevisligen är det inget som betyder att spelaren kommer vara tongivande i ett landslag i framtiden.

– För skojs skull tittade jag på 97-kullen och tio år bakåt på de som fått dessa utmärkelser. Av de 20 spelarna som fått utmärkelserna under den här tiden var det sex som representerade Sverige i JVM. Det säger ganska mycket om att jobbet som måste läggas ner kommer att komma längre fram, säger Montén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi