"Största motgången jag har varit med om"

EM-festen tog abrupt slut för världsmästaren Danmark.

Stormakten svarade för ett jättefiasko och blev utslaget redan innan mellanrundan.

Det här är den största motgången jag har varit med, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen.

15 januari 2020 05:59

Allt var ju upplagt för en dansk EM-fest på andra sidan sundet. I det första gruppspelet blev Malmö arena i praktiken hemmaplan för Danmark. I mellanrundan skulle de rödvita supportrarna gå en tuff kamp mot de blågula fansen.

Till den fasen av turneringen kom dock aldrig det danska herrlandslaget i handboll.

"Förlorat stora finaler"

Den regerande världsmästaren och olympiska mästaren underpresterade grovt. Efter blott en poäng på de två inledande matcherna var EM 2020 över redan innan den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland. Detta efter att Ungern besegrat Island och gjort islänningarna sällskap till mellanrundan.

Vi har förlorat stora finaler, men det har jag inte har varit så jobbigt. Men det här tycker jag är jobbigt för det här är ett lag som inte ser ut som det ska, säger försvarsbjässen Henrik Møllgaard

Trots att matchen mot ryssarna sent på onsdagskvällen var betydelselös stannade den stora majoriteten av supportrarna kvar i arenan. Trots det bittra uttåget ställde sig de rödvita fansen och applåderade sitt utslagna landslag i slutskedet av segermatchen (31–28).

"Kan inte förstå"

Jag kan helt enkelt inte förstå hur vi kan falla igenom på det här sättet, bara för att vi får en dålig start. Så dålig var inte Islandsmatchen, säger Møllgaard.

Danmark föll med uddamålet mot Island i premiären och därefter blev det bara oavgjort mot Ungern.

Jag vet inte vad vi gör mot Ungern. Det är där vi tappar turneringen, säger Møllgaard.

För ett par dagar sedan sade han att det skulle vara ett fiasko om Danmark åkte ut innan mellanrundan, men nu vill Møllgaard inte sätta det betyget på insatsen.

Fiaskot ligger i hur laget ser ut. Det är en mycket större besvikelse att vi som lag och kollektiv inte kommer upp i nivå. Det var för många av de rutinerade som inte kunde hjälpa och lyfta laget.

"Gör mest ont"

Förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen:

Det som gör mest ont är Ungernmatchen där vi inte nådde upp till den nivå som vi bör göra i ett mästerskap, säger han.

Nu väntar ett analysarbete kring vad som gick fel i den korta turneringen i Sverige. Via VM-titeln på hemmaplan för ett år sedan är Danmarks herrar direktkvalificerade till OS-turneringen i Tokyo till sommaren.

Det här är den största motgången jag varit med om som förbundskapten, säger Nikolaj Jacobsen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Kihlström/TT