VFF:s 40 mål framåt är sju fler än näst målgladaste lag. VFF:s tio insläppta är åtta färre än näst bästa notering, då har Aneby spelat en match mindre också, ska sägas.

Vi som följer lokalfotbollen på nära håll har kanske under de senaste säsongerna blivit bortskämda med den stabilitet som VFF:s backlinje visat upp och på något sätt tar den för given. Många fotbollskännare i trakten jag pratat med har sagt samma sak: om VFF ska klara att hålla jagande lag bakom sig måste Johan Lundin och Fredrik Lindhe vara skadefria. Inget uppseendeväckande i det, vanligtvis. Alla lag skulle såklart försämras om en eller två nyckelspelare försvann.

Men i Lundins fall är det mer än så. Han är mer än en nyckelspelare. Hans förmågor är att inte bara styra försvarslinjen eller att stoppa motståndarforwards i fickan. Han skäller ut de offensiva spelarna om de inte tar jobbet. Han sticker upp och nickar in en hörna när det behövs. Den största tillgången Lundin har, i min bok, är att han höjer spelarna runt sig.

I den här diskussionen ska också Fredrik Lindhe och Tobias Palm nämnas. De gör väldigt sällan en svag insats och utgör det defensiva grundfundamentet i VFF. De har funnits där och med tillskottet av de offensiva spetsspelarna börjar pusselbitarna falla på plats för de gulsvarta.

Hos deras bröder från söder, IFK Västervik, verkar läget under kontroll. De har rutinerat folk i staben och Kliton Bakiu-gate störde dem inte nämnvärt, åtminstone inte utåt. Pliktskyldig men stabil seger mot Höreda senast och det har ju hänt förr att något som utifrån kan uppfattas som turbulent och splittrande istället kan ena en grupp. IFK kan spela utan press, smyga lite i bakgrunden och i en tight och stundtals svårbegriplig division fyra-tabell skiftar det fort. Skulle IFK plocka två treor nu innan uppehållet sitter man i en gemytlig sits inför hösten.

Bakiu och Sejdini i all ära. Kommunens vassaste skarpskytt är Jennifer Ilhammar. Tjusts 19-åring är en drivande kraft i det Tjust-lag som efter halva säsongen skaffat sig ett bra avancemangs-läge. Rolf Landin har ett riktigt guldkorn där. Tjusts kamp om förstaplatsen i division tre är något jag ser fram emot att följa under hösten.