Lindelöw tillbaka – utmanar om en OS-plats

Douglas Lindelöw är trött på bilden av honom som den där ryttaren som inte får behålla sina bästa hästar.

Nu är situationen annorlunda.

Det ger möjlighet till en långsiktig satsning – där OS redan i sommar finns i tankarna.

Jag står på en stadig grund, säger han.

22 februari 2020 16:19

Segern i 1,50-hoppningen i fredags på Casquo Blue – Casper kallad – och andraplatsen på samma höjd på Cheldon i torsdags berättar att 29-åringen har två hästar av högt internationellt snitt. Ännu bättre är att de har några års utveckling i sig.

Och utvecklas gör de. Så snabbt att de närmaste månadernas utesäsong kan ge förbundskaptenen Henrik Ankarcrona angenäma problem när han ska ta ut OS-laget.

Det är klart att jag är sugen på OS, säger Lindelöw.

Han ser i dagsläget Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann som givna.

Om de har hästarna är det så. De har lite mer rutin som ekipage.

Men saker och ting kan förändras.

Jag har sett det lite som min uppgift att stressa dem. Jag vill ju vara där och knacka på.

Ankarcrona är en slipad diplomat, men det är mer än artiga ord när han i intervju efter intervju påpekar att Lindelöw gör ett väldigt bra jobb med sina hästar.

"Rak och ärlig dialog"

Lindelöw tycker också att han får chansen att nå OS.

Vi har en rak och ärlig dialog. Jag känner att jag fått förtroende och att jag har levererat bra rundor. Jag vet att jag måste ligga på en hög lägstanivå och i stället för ett pet ned här och där nå en felfri runda.

När Ankarcrona var grön på sin post, lutade han sig mot bland andra Lindelöw när laget tog EM-silvret 2017. Ett faktum som inte ska nonchaleras. Hur en ryttare fungerar i ett lag och hanterar ett mästerskap – på och utanför banan – noterar förbundskaptenen i sin bok.

På Casello (2015) och Zacramento red Lindelöw två raka EM. Tanken var att han skulle ha hoppat även OS 2016 och VM 2018, men ägarna ville annat, sålde hästarna – inte utan rätt stora rubriker – och Lindelöw fick börja om.

Det svåraste i den här branschen är att ha något att sitta på. Det finns väldigt många bra ryttare. Det har blivit så mycket fokus på att hästarna gått vidare. Det är fler än jag som råkat ut för det, inget unikt för mig. Jag tycker att det blev större än vad det var, säger han.

Kan satsa igen

Ingen ifrågasätter hans skicklighet, ambition och målmedvetenhet – och för den som inte kan köpa sina egna kusar är starka, pålitliga hästägare nyckeln till framgång.

Lindelöw känner att han har en sån nyckel nu. Samarbetet med travstallet Stall Zet möjliggör att han ännu en gång kan jobba sig uppåt, mot de stora mästerskapen.

Det samarbetet betyder otroligt mycket och är något jag är väldigt glad över. Det gör att jag kan satsa långsiktigt mot stora mål.

I trion Casquo Blue, Cheldon och Jezebel har Lindelöw vad som krävs.

Målet har varit att bygga upp ett bredare stall, dels för att kunna tävla oftare på hög nivå, dels för att bli lite säkrare i sin position om någon behöver vila ett tag.

Gott öga till Casper

Casquo Blue har han ett extra gott öga till.

Han har en fantastisk inställning, en mentalitet där han är med och nästan letar efter var man ska hoppa. Han är försiktig, kan hoppa höga hinder, tappar inte språnget och han är också väldigt personlig i allt runt omkring. Han söker kontakt och vill umgås med människor.

Lindelöw ser i Casper en möjlig OS-häst.

Absolut, men vi har en lång säsong framför oss och vi ska finslipa en hel del detaljer till.
Fakta: Ryttarna som fajtas om OS-platserna

Fyra hoppryttare får åka till sommarens OS i Tokyo, tre får rida. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona planerar att släppa OS-truppen runt midsommar. Några veckor senare går hästarna i karantän i Aachen och flyger sedan från Liège. OS-hoppningen avgörs 4–8 augusti. Mellan den individuella finalen och den första omgången i laghoppningen kan ett ryttarbyte göras.

Ryttarna som är aktuella:

Peder Fredricson

Kommentar: Givet ankare i laget om inget oförutsett inträffar. Grundbult i laget de senaste mästerskapen och ett medaljhopp individuellt. Vill helst av allt få All In i form för ännu ett OS.

Ålder: 48.

Aktuell häst/hästar: All In, Christian K, Catch Me Not.

Tidigare OS: 1992 (fälttävlan), 2004, 2016.

OS-meriter: Silver individuellt 2016, silver lag 2004.

Malin Baryard Johnsson

Kommentar: Den mest mästerskapsrutinerade av de aktuella ryttarna. Starkt fjolår på Indiana, som är fortsatt på uppgång.

Ålder: 44.

Aktuell häst/hästar: Indiana.

Tidigare OS: 1996, 2000, 2004 och 2016.

OS-meriter: Silver lag 2004.

Henrik von Eckermann

Kommentar: Borde vara given, sett till skicklighet och erfarenhet, men Mary Lou, stjärnan i stallet, har ett minus. Hon gillar inte vattenhinder. Plasken i Rotterdam i somras fick von Eckermann att ställa sig frågan om det är värt att åka med hästen om han inte får ordning på Mary Lous vattenskräck.

Ålder: 39.

Aktuell häst/hästar: Mary Lou.

Tidigare OS: 2012, 2016.

OS-meriter: Jagar sin första medalj.

Fredrik Jönsson

Kommentar: Lyckades bäst av de svenska ryttarna i VM i Tryon 2018, men hade ett betydligt tuffare EM i somras. Hårdare konkurrensutsatt inför OS.

Ålder: 47.

Aktuell häst/hästar: Cold Play.

Tidigare OS: 1996 (fälttävlan).

OS-meriter: En olympisk hoppning blir en ny erfarenhet.

Douglas Lindelöw

Kommentar: Inför året placerad i B-truppen, men klart på uppgång, något han visat inte minst i Göteborg i dagarna. Rutinerad ryttare med två EM och världscupfinaler bakom sig.

Ålder: 29.

Aktuell häst/hästar. Casquo Blue och Cheldon.

Tidigare OS: 0.

OS-meriter: Inga.

Evelina Tovek

Kommentar: Har ännu inte gjort mästerskapsdebut, men var reserv i EM i somras. Erfarenhet från nationstävlingar och världscupen och rider i Global Champions Tour. Gör hon resultat är hon med i diskussionen.

Ålder: 26.

Aktuell häst/hästar: Dalila de la Pomme.

Tidigare OS: 0.

OS-meriter: Inga.

Stephanie Holmén

Kommentar: Stått på tillväxt ett tag, men Peder Fredricsons beridare har en bit kvar. Var reserv i VM-laget 2018 och har gjort flera nationshoppningar.

Ålder: 29.

Aktuell häst/hästar: Flip's Little Sparrow.

Tidigare OS: 0.

OS-meriter: Inga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!