King kung på Ullevål med sen kvittering

Lars Lagerbäcks långa svit utan förluster med norska landslaget hemma på Ullevål såg ut att brytas.

Spanien ledde med 1–0. En tilläggsminut återstod.

Då kvitterade Joshua King på straff och det norska hoppet om att nå EM-slutspelet lever.

Jag brukar kalla mig realistisk optimist, säger Lagerbäck till NTB.

12 oktober 2019 22:54

Inför mötet var Norge obesegrat i tolv raka landskamper (åtta segrar och fyra oavgjorda) på nationalarenan under Lagerbäcks förbundskaptenstid.

Men siffran 13 sägs ju föra otur med sig.

Fråga bara Almenning Jarstein. Några minuter in i andra halvlek drog Atlético Madrids Saul till. Bra tryck, något oväntat och bollen tog visserligen en lurig studs, men det var ett skott som den norske landslagsmålvakten ska stoppa.

Nära bli ödesdigert

Misstag kostar. Det verkade in i det sista bli ödesdigert för Norge, som innan dess skapat en rad hyggliga chanser, främst vid fasta situationer och oftast på nickar.

De vassaste möjligheterna att ge Norge ledningen hade anfallaren Joshua King och mittbacken Kristoffer Ajer.

Spanien ägnade tiden efter ledningsmålet åt att spela av matchen, men blixtrade till emellanåt, som när Fabian Ruiz prickade ribban med ett distansskott.

Iskall straff

När allt verkade klart gick spanske målvakten Kepa Arrizabalaga för hårt in i en duell och engelske domaren Michael Oliver blåste för straff.

Fram klev King och placerade iskallt in kvitteringen.

Med tanke på motståndarens kvalitet är detta den bästa landskamp vi har spelat. Det var en fantastisk insats av spelarna, säger Lars Lagerbäck till NTB.

För Norge ökade plötsligt utsikterna att nå EM-slutspelet, men det krävs förmodligen ändå tre raka segrar – närmast mot Rumänien på tisdag – för att nå den andraplats som Sverige just nu håller, fyra poäng före norrmännen.

Vi får försöka vinna våra matcher och så får vi se om vi får någon hjälp, säger Lagerbäck.

Ramos avstängd

Lagkaptenen Sergio Ramos spelade sin 168:e landskamp och satte nytt rekord i spansk landslagsfotboll – på en av Spaniens två nationaldagar, dessutom. Det tidigare rekordet hade målvakten Iker Casillas.

Men på det personliga minuskontot:

Ramos fick sin tredje varning i kvalet och missar tisdagens möte med Sverige på Friends arena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT