Två SM-guld under sina fem säsonger i Norrköping.

Dee Ayuba hade en framgångsrik tid i Dolphins och det var med sorg och bestörtning klubben tog emot det tragiska beskedet om hans bortgång.

För en vecka sedan drabbades 31-åringen av akut hjärtstopp och hans liv gick inte att rädda. Ayuba som vid tillfället befann sig i Luxemburg dog på sjukhus.

Artikelbild

| Glömmer fort. " Alla får en slags panikreaktion när det händer men när dammet skingrat sig brukar ingenting hända", menar Adnan Chuk.

– Vad kan man säga? Fruktansvärt. Det är svårt att ta in. När sådant här händer är det alltid en väckarklocka för alla. Sen går det tillbaka till vanligt, det är ett vanligt fenomen hos oss människor. "Det kommer inte hända oss". Det ligger i människans natur att tänka så, säger Adnan Chuk.

Han vill se ett mer uppstyrt system med regelbundna tester av spelarna.

Något som är extra viktigt med tanke på att kraven på elitidrottarna hela tiden höjs.

– Du ska vara kvickare, snabbare, starkare, explosivare. Det är inte alls samma sak som för 15-20 år sedan. Du måste vara i toppform för att prestera. Ju tidigare man kan hitta ett hjärtfel ju bättre är det naturligtvis. I idrotten pushar man sig mer och mer. Spelarna sätts på stora fysiska prov. Det är en jävla ansträngning. Alla får en slags panikreaktion när det händer men när dammet skingrat sig brukar ingenting hända.

Artikelbild

| Hitta pengarna. "Det är en kostnad, men det ska inte vara ett argument i sammanhanget.", menar Lasse Johansson om att införa hjärttester.

Lasse Johansson, Dolphins klubbdirektör, är även han tagen av Dee Ayubas plötsliga död.

Och anser att det finns en rad saker att förbättra.

– Som läget är nu är det på klubbarnas eget bevåg att genomföra tester. Rent generellt kan man säga att det missköts. Vi har haft några fall tidigare. Det är en grej att fundera över, se över och få ordning på. Klubbarna och förbundet borde ta ett samlat grepp. Det handlar om att rädda liv, menar Johansson.

Det kostar va?

– Det är en kostnad, men det ska inte vara ett argument i sammanhanget. Det är pengar som måste hittas. Förbundet har ett bra medicinskt team. Jag vet att det tidigare fanns en tanke att testa alla som är med i landslaget, men jag känner att det är fler än landslagsspelarna som behöver undersökas. Det kan börja redan i ungdomslagen. Det är viktigt att det som hänt inte hamnar i glömska, tycker Lasse Johansson.

Akropols lettiska spelare Raimonds Jumikis dog under en ligamatch 2004.

Samma år avslutade Plannjas Jonas Wernqvist sin karriär när det upptäcktes att han hade ett medfött hjärtfel.

I samband med Dolphins bortamatch mot Uppsala på tisdag kommer Dee Ayuba att hedras med en tyst minut innan matchen.

Dolphins kommer också att visa uppskattning i Stadium Arena.

Klubben planerar att spela upp en hyllningsfilm och hålla en tyst minut innan herrarnas och damernas kommande hemmamatcher.