De har en speciell relation och var viktiga delar i IFK:s guldresa under 2015. Andreas Johansson är fortfarande kvar som lagkapten på Östgötaporten medan Janne Andersson klev från manager här till svensk förbundskapten.

Där har framgångsresan fortsatt.

Under måndagskvällen blev Sverige klart för sitt första VM-slutspel sedan 2006 efter att ha slagit ut Italien. En bedrift som gett eko i Fotbollseuropa.

– Att på så kort tid få ihop ett lag på det sättet är starkt. Det symboliserar verkligen att det är ett lag, det visar att det inte är de bästa spelarna som vinner utan det bästa laget. Det är det vi pratar om här också, säger Andreas Johansson dagen efter avancemanget på San Siro i Milano.

Det bröt ut någon slags svensk fotbollshysteri när slutsignalen gick. Skrällen var ett faktum efter en match där blågult var tillbakapressade men redde ut stormen.

– Det är magiskt. Riktigt magiskt. Fantastiskt vad han (Janne) och hela landslaget åstadkommit. Han är väl värd det, han och alla man känner som är med där, säger Andreas Johansson.

Känner du igen det svenska landslaget utifrån hur ni spelade här med Janne?

Artikelbild

| Andreas Johansson.

– Det gör man ju, mer eller mindre i vissa matcher. Igår var det bara kriga och få med sig resultatet och det gjorde man på ett fantastiskt sätt. Fotbollsmässigt fanns det väl mer att önska men det tror jag inte några svenskar bryr sig om en sådan här dag.

Förutom Janne Andersson bär det svenska laget en viss touch av IFK med målvaktstränaren MathsElfvendal, idrottsskadeterapeuten Dale Reese och psykologen Daniel Ekvall som dubblerar.

Artikelbild

| Janne Andersson i den svenska VM-glädjen.

– Det är många härifrån, vi får hoppas att det kommer några spelare också, säger Johansson med ett leende.

Är du sugen?

– Absolut, visst är man det, säger IFK-kaptenen och fortsätter:

– Nu kan de vinna både Bragdguldet och Jerringpriset, det är bara VM-guld de ska ta också så är det färdigt sen.

För Andreas Johansson var det inte helt oväntat att Sverige till slut slog ut Italien. Han trodde att det fanns en chans redan på förhand.

– Med tanke på det självförtroende och vi-känslan de byggt upp. Jag vet hur de jobbar eftersom vi jobbar hyfsat likt här och får du med alla som Janne har fått så kan det bli så här bra. Det blir en fantastisk sommar nu med mycket glädje.

Har du hunnit ha kontakt med Janne eller någon annan under playoffspelet?

– Mest med Maths (Elfvendal) såklart, men nu efteråt är de nog lite svåra att få kontakt med, de lever i sin bubbla kan jag tänka mig. Häftigt hur de måste må. Wow. Det är en riktigt wow-känsla, säger Johansson.

– Jag har skickat sms och gratulerat Janne nu efteråt, han kommer nog svara när han har tid. Han har nog lite annat att göra först.