Guide: Skidskytte-VM söndag

Kan Hanna Öberg resa sig efter stafetten och ytterligare en bortskjuten medalj i Antholz?

Det är dags för de prestigefyllda masstarterna som avslutar skidskytte-VM.

Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets sista tävlingsdag.

23 februari 2020 05:00

Vad: Masstart, damer och herrar, skidskytte-VM i Antholz, Italien.

När: Söndag den 23 februari, damerna klockan 12.30 och herrarna klockan 15.00.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Svenska deltagare:

Damer: Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Peppe Femling.

Hur: Damerna kör 12,5 kilometer och herrarna kör 15 kilometer. 30 åkare på damsidan och lika många herrar får starta och startlistan grundar sig dels på ställningen i den totala världscupen, dels på hur man har presterat på VM. Bom innebär straffrunda.

Blågula chanser: Kan Hanna Öberg ladda om efter stafetten och avsluta VM med en medalj? Hon har tre fjärdeplatser med sig och har visat att formen finns där. Men hon har också brottats med hjärnspöken på skyttevallen och skjutit bort gulddrömmar i såväl sprinten som damstafetten. Frågan är om hon kan hitta tillbaka till sin säkerhet på skjutvallen.

Favorit, damer: Det här mästerskapet tillhör Marte Olsbu Røiseland. Norskan kom till Antholz utan någon individuell VM-medalj och lämnar med ett helt gäng. Hon tog guldet i sprinten och har följt upp med medalj i varje lopp. Låg bakom Norges guld i damernas stafett när hon vann skytteduellen med Hanna Öberg.

Favorit, herrar: Det börjar bli tjatigt men masstarten ser på förhand återigen ut att bli en duell mellan en fransk åkare (valfri) och Johannes Thingnes Bø från Norge. De franska herrarna visade sin bredd och klass när de tog hem stafetten.

Snackisen: Alexander Loginov var det stora samtalsämnet under lördagen efter att han blivit måltavla för en räd utförd av den italienska polisen under morgonen. Ryssen misstänks för dopningsbrott men polisen nöjde sig med att beslagta hans telefon och dator och Loginov fanns med i det ryska stafettlaget som slutade fyra. Han har ett individuellt guld från sprinten och kan utmana om medaljerna även i masstarten.

Medaljörer, damer, VM 2019: Dorothea Wierer, Italien 2) Jekaterina Jurlova-Percht, Ryssland 3) Denise Herrmann, Tyskland.

Medaljörer, damer, OS 2018: 1) Anastasija Kuzmina, Slovakien, 2) Darja Domratjeva, Vitryssland, 3) Tiril Eckhoff, Norge.

Medaljörer, herrar, VM 2019: 1) Dominik Windisch, Italien, 2) Antonin Guigonnat, Frankrike, 3) Julian Eberhard, Österrike.

Medaljörer, herrar, OS 2018: 1) Martin Fourcade, Frankrike, 2) Simon Schempp, Tyskland, 3) Emil Hegle Svendsen, Norge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!