Fredheim: "Jättehungrig på att komma igång"

Det har varit nära flera gånger tidigare – och nu tar Tor-Arne Fredheim över som tränare i Åtvidabergs FF.

23 maj 2019 21:45

– Jag känner mig jättehungrig och sugen på att komma igång med fotbollen igen. Jag har följt ÅFF, det är en anrik förening som i framtiden vill lyfta till en högre nivå igen. Det känns spännande.

Så uttryckte sig 56-åringen på torsdagskvällen.

Under eftermiddagen kunde Sporten avslöja att ÅFF sparkar tränaren Rickard Johansson och att östgötabekantingen Tor-Arne Fredheim tar över med omedelbar verkan. Spelarna – som enligt våra uppgifter inte framfört något missnöje med tidigare tränaren – informerades om rockaden före träningen.

Anledningen till att Johansson sparkas är den senaste tidens svaga resultat och rädsla att hamna i samma utsatta läge som i fjol. Då var klassikerklubben uträknat efter vårsäsongen, men reste sig och lyckades rädda nytt kontrakt.

Första kontakten med Tor-Arne Fredheim, ett välkänt fotbollsnamn i länet med många år som spelare och tränare i IFK Norrköping, men också verksam i Linköpings FF, Sleipner och Sylvia, togs på tisdagen och sedan gick det fort. Rutinerade tränaren fick i fjol lämna Västerås SK i förtid och har sedan dess varit utan tränaruppdrag. Nu blir det han som ska lyfta ÅFF från botten i division 1-fotbollen. Sponsorer går enligt våra uppgifter in för att täcka den kostnad som förändringen medför.

– Klubben ville att det skulle gå fort och jag ser fram emot att börja jobba igen. Samtidigt är det en ovan situation att hoppa in på det här sättet. Jag är mer van vid att arbeta långsiktigt, säger Tor-Arne Fredheim.

Hur var det att leda en träning igen?

– Jag trodde nog att det skulle vara lite mer rostigt. Man lever sig in i det direkt. Jag tyckte inte heller att det kändes som att spelarna var så sargade.

ÅFF tog sju poäng på de tre första matcherna, men har sedan haft det desto tyngre med bara en poäng av femton möjliga nu på slutet. Beslutet att sparka Rickard Johansson fattades av en enig styrelse i samråd med klubbens sportgrupp.

Johansson säger:

– För mig känns det som ett kortsiktigt beslut som jag har svårt att förstå. Jag hade väldigt gärna fortsatt, för jag känner att vi är på rätt väg. Jag är inte dummare än att jag inser att det är resultaten som styr, men vi har tagit poäng i fyra av åtta matcher och varit ytterst nära i ytterligare två. Sedan är det klart att alla skador också har påverkat.

ÅFF-ikonen Mats Karlsson i sportgruppen säger:

– Vi har kört fast och tycker att det saknas energi för att vända trenden. Vi hade kunnat vänta till i sommar, men var befinner vi oss då? Nu är det tre viktiga matcher på en vecka och vi kände att vi behövde fatta ett snabbt beslut. Jag tror att det kan betyda att spelarna också känner att de behöver skärpa till sig.

Kontraktet med Tor-Arne Fredheim, som bor strax söder om Norrköping, gäller säsongen ut. Nye tränaren leder till att börja med laget i hemmamötet med Tvååker på lördag.

– Jag såg matchen mot Utsikten (1–2) och noterade en viss försiktighet. Vi behöver framförallt skärpa till försvarsspelet, säger Fredheim, som räknar med fortsatt frånvaro för nyckelspelarna Andreas Johansson och Dardan Mustafa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten