Forsberg: Slagit stora lag på Friends förut

Nederländerna, Frankrike, Italien – och Spanien?

Landslaget siktar på att ta poäng av ännu en stornation på hemmaplan.

Vi har slagit stora lag på Friends förut, säger Emil Forsberg.

13 oktober 2019 07:50

4–0-segern mot Malta på Ta' Qali-stadion utanför Valletta grundlades av att Marcus Danielson, den 30-årige A-landslagsdebutanten, satte 1–0 på volley efter elva minuter.

Efter två straffmål av Sebastian Larsson och ett självmål av hemmalaget, var tankarna redan på den match som väntar på Friends arena på tisdag.

"Jäkla utmaning"

Då ställs Sverige mot gruppledaren Spanien.

Och det är då som spelarna har tänkt skaka om ännu en stornation inför ögonen på hemmasupportrarna.

Efter 1–1 mot Nederländerna och 2–1 mot Frankrike i VM-kvalet 2016 samt 1–0 mot Italien i playoff-duellen om en plats i mästerskapet i Ryssland, är landslaget den här gången ute efter Spanien.

Det kommer bli en jäkla utmaning för oss, det kommer inte att bli enkelt men det är klart att vi tror på det, vi vet att det är möjligt att ta poäng mot dem, säger mittfältaren Emil Forsberg.
Vi måste bara göra en likadan insats som vi gör mot de stora lagen; vara kompakta defensivt och försöka skapa något bra när vi har bollen.

Mittfältskollegan Sebastian Larsson hade helst av allt sett att Spanien vann borta mot Norge (1–1), vilket hade inneburit att spanjoren hade säkrat EM-platsen och kanske hade sett matchen mot Sverige med andra ögon.

Men nu är gästerna precis som hemmalaget på poängjakt.

Det är så klart en jätteutmaning, en jättehärlig match och för varje match som går drar det ihop sig. Efter den här matchen (segern mot Malta) sitter vi fortfarande i förarsätet för andraplatsen. Vi kommer att ge allt för att lyckas med det och sedan får vi se hur det går, säger han.

Ramos avstängd

En fördel som både Emil Forsberg och Sebastian Larsson ser inför kvalsamlingens sista match, är att Spanien får klara sig utan avstängde lagkaptenen och ledaren Sergio Ramos.

Förhoppningsvis kan det betyda en del; deras ledare, deras kapten. Det är en fantastiskt duktig försvarsspelare. Det är klart att vi hoppas att det betyder något för dem men samtidigt … Det är Spanien, och det finns många duktiga spelare, säger Larsson.
Vi vet att vi måste prestera på topp. Samtidigt som vi har med oss att om vi gör det bra så har vi slagit stora nationer på Friends förut.

Forsberg:

Det är väl klart att det är ett tapp för dem, säger han.
Fakta: EM-kvalet

Grupp F, tabellen

1. Spanien, +14 i målskillnad, 19 poäng.

2. Sverige, +9, 14.

3. Rumänien, +9, 13.

4. Norge, +3, 10.

5. Malta, -15, 3.

6. Färöarna, -20, 0.

Ettan och tvåan är klara för EM 2020. Spanien kommer av allt att döma vinna gruppen, medan Sverige, Rumänien och Norge gör upp om andraplatsen. Om Sverige slutar trea eller sämre finns en chans att nå mästerskapet via ett playoff i vår, tack vare gruppsegern i Nations League i fjol.

Sveriges återstående matcher

Tisdag: Spanien (hemma) 20.45.

15 november: Rumänien (borta).

18 november: Färöarna (h).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Wallin/TT