Förbundet förklarar kritiserat domslut

Finlands bortdömda mål i VM-finalen har väckt upprörda känslor.

I ett uttalande förklarar nu Internationella ishockeyförbundet beslutet.

15 april 2019 17:45

Spelare, tränare och publik jublade över det de trodde var målet som skulle ge Finland ett historiskt VM-guld på hemmaplan. Det var 11.30 in i förlängningen som Petra Nieminen hade skjutit pucken i mål och på resultattavlan lös 2–1.

Men målet dömdes bort – efter en tio minuter lång domaröverläggning. Huvuddomaren godkände först målet, men ändrade sig efter videogranskning.

Finalen gick sedan till straffar, där USA var starkast och vann sitt femte raka VM-guld.

Domslutet har blivit omdiskuterat och kritiserat. Internationella hockeyförbundet IIHF valde på måndagen att gå ut med en förklaring till varför målet dömdes bort. I ett uttalande hänvisar de till två paragrafer gällande målvaktsinterference – som båda handlar om att utespelaren inte får ha avsiktlig kontakt med målvakten.

"Efter att ha beaktat dessa två regler beslutade videomåldomaren att målet måste underkännas", skriver IIHF på sin webbplats.

I samband med situation fick USA:s målvakt Alex Rigsby en utvisning för tripping. IIHF förklarar i uttalandet att huvuddomaren tog beslutet om utvisning på isen, och det beslutet kan inte ändras av videodomaren.

Fakta: Reglerna som ger domaren rätt

Regel 186 v. Målvakten och dennes målområde vid underkända mål

En anfallande utespelare som tar kontakt med målvakten, annat än oavsiktlig kontakt, när denne är utanför sitt målområde, ska utvisas mindre straff för "goaltender interference" och inget mål som görs i anslutning till detta ska godkännas.

Regel 183ii. Skydd av målvakt

Utvisning ska ådömas den utespelare som tar onödig kontakt med målvakten. Oavsiktlig kontakt med målvakten när denne är i färd med att spela pucken, ska tillåtas förutsatt att utespelaren har gjort en uppenbar ansträngning att undvika kontakten.

Källa: IIHF.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT