"Fifa måste agera mycket mer kraftfullt"

Efter påtryckningar från Fifa tillåts iranska kvinnor att gå på VM-kvalmatchen i fotboll mot Kambodja.

Men blir det en dörröppnare?

Nej, det tror jag inte, möjligen ett första pyttelitet steg, säger Pezhman Pars, expert på iransk fotboll.

9 oktober 2019 17:23

Det var den tragiska händelsen med Sahar Khodayari, den iranska kvinnan som tände eld på sig själv av rädsla för att få fängelsestraff för att ha smugit sig in på en fotbollsmatch, som öppnade ögonen på världens fotbollsledare.

Ordföranden i Internationella fotbollsförbundet, Gianni Infantino, tryckte på hos det iranska fotbollsförbundet att tillåta kvinnliga åskådare på herrlandskamper – och fick ett löfte om att kvinnor skulle få se VM-kvalmatchen mot Kambodja på torsdagen.

Det är första gången sedan 1981 som kvinnor fått rätt att köpa biljetter till en fotbollsmatch. De 3 500 biljetter som släpptes för kvinnor såldes slut snabbt, och det kan bli tal om att släppa fler biljetter. Kvinnorna ska sitta på en egen sektion, övervakade av 150 kvinnliga poliser.

Jag kan knappt tro att det här sker efter alla år som jag jobbat med fotboll och sett allt på tv, och nu kan jag se det på plats, säger fotbollsjournalisten Raha Poorbakhsh till AFP.

Engångsföreteelse

Pezhman Pars är fastighetsmäklare och skriver om iransk fotboll på Twitter och Svenskafans.com och har en podd om iransk fotboll. Han tror att den här matchen blir en engångsföreteelse.

Ja, det tror jag, definitivt. De styrande har så lite att förlora och mycket att vinna på att öppna upp en sektion i matchen mot Kambodja som ändå inte drar så mycket folk, säger han.
Men att tjejer sedan ska kunna få gå på seriefotboll, det tror jag inte blir verklighet det närmaste året i alla fall.

Även i fjol fick ett 100-tal kvinnor se en landskamp, mot Bolivia.

Men den matchen var inte öppen för allmänheten, många i publiken var handplockade med förbundets bekanta, fotbollslag och tränare.

"Fifa måste agera kraftfullt"

Det har varit förbjudet för kvinnor i Iran att gå på herrfotbollsmatcher sedan 1981. Andra sporter, som inte är lika populära som fotboll, får de följa från läktarplats.

Då volleyboll blev populärt förbjöds kvinnor även där. Men då satte Internationella volleybollförbundet (FIVB) ner foten och sa att de skulle stänga av Iran om inte kvinnor tilläts gå på matcherna, säger Pars.

Förutom Fifas påtryckningar har ordföranden i det europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, uppmanat nationer och klubblag att inte möta iranska lag. Något som Pezhman Pars anser inte kommer att få någon som helst praktisk betydelse, då så få europeiska landslag och klubblag brukar möta iranska lag.

Han anser i stället att nationsförbund måste sätta press på Fifa att följa sina egna regler, annars bör sanktioner utfärdas mot Iran.

Fifa måste agera mycket mer kraftfullt. Samtidigt måste man stötta de krafter som finns, de kvinnor som gör vardagens tuffa motstånd. Man bör fråga kvinnorna om vilken hjälp de behöver.

Svårt att ändra

De senaste åren har alltfler kvinnliga fotbollssupportrar dokumenterat att de klätt ut sig till män och gått på matcher. De flesta har klarat sig utan att åka fast.

Jag vet att det finns de som åkt fast, men jag vet inte om det utfärdats några riktigt stränga straff. Frågan har i alla fall blivit hetare i Iran och stora fotbollsprofiler i landslaget, och supportrar, har lyft frågan.

Han menar ändå att förbudet mot kvinnor på läktaren är en kvarleva som är svår att ändra på.

Jag tror att politiker kanske inte vill ta den här fajten, för vad skulle ett sånt utspel få för politiska konsekvenser för dem?
Fakta: Iran, kvinnor och fotboll

Under den iranska revolutionen 1978-1979 störtades shahen Mohammad Reza Pahlavi och ersattes av en islamistisk regim med ayatollah Ruhollag Kohemeini som religiös ledare. Iran ändrades radikalt och blev en auktoritär islamisk republik. Sedan dess har det varit förbjudet för kvinnor att gå på fotbollsmatcher.

Det finns ingen lag som förbjuder kvinnor på fotbollsläktarna utan förbudet kan ses som en religiös sedvänja, skriver AFP. Det är framför allt prästmän som har argumenterat för att kvinnor ska skyddas från maskulin atmosfär och synen av halvklädda män, vilket riksåklagaren Mohammad Jafar Montazeri gav stöd för i sitt uttalande efter att ett 100-tal kvinnor bjudits in till landskampen mot Bolivia i fjol: "Det kan leda till synd när en kvinna går till en arena och ser halvnakna män i sportkläder. Vi är ett muslimskt land", sade han.

Att kvinnor har tillåtits på läktarna i andra idrotter där män tävlat lättklädda, som volleyboll, basket och brottning, menar Pezhman Pars, expert på iransk fotboll, beror på att fotboll är folksporten i Iran.


Fakta: Svenska möten med Iran

Sverige bjöd in Iran till en herrlandskamp 2015. Den matchen, som Sverige vann med 3–1, föregicks av protester mot att Sverige skulle möta en nation där inte kvinnor tillåts på arenorna.

I överenskommelsen skulle även en damlandskamp spelas mellan Sverige och Iran. Den matchen spelades 2016. Det var första gången som ett iranskt damlandslag spelade en landskamp utanför Asien. Efter visumproblem kunde matchen spelas och Sverige vann med 7–0.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Ahlberg/TT