Rutinerade tävlingsledaren och tidigare VIK-ordföranden, Lars Jörbrink, var ytterst belåten när han talade om hela arrangemanget.

– Det är fantastiskt. Jag tycker verkligen det. Trots att det inte blev något rekord sett till deltagare kan vi inte vara annat än nöjda. Förra året hade vi 290 startande i knatteklassen, och nu var det runt 275. Totalt kom lite drygt 800 löpare till start och du ser ju själv intresset, säger Lars, och pekar mot åskådarna som står runt banan.

Förra året stod både Jakob Lööf och Lena Eliasson-Lööf just där.

Artikelbild

| I vanliga ordning var löparna snabbt iväg i starten.

I publiken.

Men den här gången ville orienteringsparet testa på att springa själva.

– Jag var taggad redan förra året. Så egentligen var det nog efter den upplevelsen i publiken som vi bestämde oss för att springa, säger Jakob.

Lena och Jakob flyttade till Västervik i juni förra året.

Artikelbild

– Första känslan när jag kom i mål var att det kändes som en avtackning för hela min karriär. Alla hejade på dig och det var folk runt i princip hela sexkilometersslingan. Det kändes som att jag hade kommit hem igen, inflikade Lena, som har SM-guld, EM-guld och VM-medaljer i orientering på meritlistan.

Jublet blev dessutom extra stort när Jakob Lööf i ensam majestät sprang in på upploppet och vann på tiden 20,51. Tvåa blev Gamlebylöparen David Kasselstrand på 21,38.

Artikelbild

Lena Eliasson-Lööf då?

Jo, hon fullbordade familjedubbeln genom att vara totaltrea i mål (22,28) och därmed vinna damklassen med nästan tre minuters marginal.

– Innan loppet försökte jag kolla lite tider. Men tyvärr verkade det som att jag missade banrekordet med en halv minut.

Du är väl inte besviken?

– Nejdå, publiken fick mig verkligen att känna: "Nu har vi hittat hem". Jag har trots allt inte tävlat på två år så jag måste vara nöjd. Men nästa år ska vi vara ännu lite bättre, skrattar hon.

I knatteloppet, som avgjordes en timme innan det vanliga Karhu Run, var Ted Grövik, 10, den som korsade mållinjen först efter 700 meters intensiv löpning. Bland flickorna hette segraren Maja Elb och efter loppet var det så klart glada miner.

– Det kändes bra hela loppet. Jag har sprungit här många gånger tidigare så jag vet lite hur banan ser ut. När det är så många som hejar så blir loppet extra kul, konstaterade Maja Elb.

Alla resultat från Karhu Run publiceras på webben under tisdagen.