Han vann SM-guld i herrarnas linjelopp efter dryga fem timmars cykling i den skånska hettan. Tillsammans med Tobias Ludvigsson ryckte Eriksson med två varv kvar av tävlingen och i en rafflande spurtuppgörelse var det Maif-cyklistens framhjul som först rullade över mållinjen. SM-guld för andra året i rad – dessutom på samma bana som 2018.

– Men det blev ett lite annorlunda lopp i år, det var hård körning från start och ända in i mål. Med tanke på värmen var det riktigt tufft, sa Lucas Eriksson.

Har du kört i så här varma förhållanden tidigare?

– Jadå, men det är svårt att bli van trots det. Man blir rejält utmattad.

Tobias Ludvigsson, med många internationella storlopp bakom sig, försökte rycka ett flertal gånger mot slutet av loppet, men när Lucas Eriksson kunde hänga med var det fördel Motalacyklisten.

– Jag vet ju att jag är den bättre spurtaren av oss två, det handlade bara om att hänga i när Tobbe försökte dra ifrån, sa Lucas Eriksson.

Han kör numera för ett danskt proffsstall och väntar fortfarande på det ett toppresultat internationellt den här säsongen.

– Men SM var ett säsongsmål, så det känns fruktansvärt skönt att vinna, sa Lucas Eriksson.

I klungan bakom ledarduon fajtades Motalas Jacob Eriksson om bronsmedaljen med tre andra cyklister. Det blev Erik Bergström Frisk som blev trea, Jacob Eriksson slutade sjua. Linköpingsklubben CK Hymer hade inga cyklister med i toppstriden.