Dahlin: "Tar nog lite tid att ta in det här"

Några av dressyrens toppnamn tog sig till Scandinavium.

De spelade i en egen liga.

Sandra Dahlin har en bit till den nivån men att hon skulle hamna så nära kunde hon inte drömma om.

I världscupdebuten var hon nära att spräcka 80-procentsvallen.

Otroligt. Det tar nog lite tid att ta in det här, säger hon.

22 februari 2020 19:14

79,845 räckte till femte plats och är dessutom ett präktigt nytt personbästa i det fria programmet och det andra personliga rekordet på två dagar. Karriärens främsta grand prix red hon i fredags.

Mitt mål var att vi skulle höja våra personbästa men att vi skulle göra det så mycket. Det kunde jag inte tro, säger 32-åringen.

Procenten hade blivit högre om inte Ichi ryggat för något nere i ena hörnet. Dahlin höll sig lugn, återvann kontrollen och bjöd på en snygg avslutning.

Det hände något precis innan galoppen skulle börja. Jag vet inte om hon blev rädd för några fotografer eller vad det var som hände.
Det var en liten malör där, men hon kom tillbaka till mig väldigt snabbt.

Tar med sig känslan

TT: Vilka tankar hann gå genom huvudet då?

Det var bara att snabbt försöka få henne med mig igen, slappna av henne så att hon fick andas och så var det fokus igen, säger Dahlin.

TT: Vad tar du med dig från de här dagarna?

Det tål att tänka på, men jag tar nog med mig den fantastiska känslan jag hade med min häst. Och hur fin hon är.

Leendena hos Dahlin kom redan innan hon gjort halt. Publiken i Scandinavium är kunnig – och den svenska dressyrsensationen rev ned väldiga applåder. För Dahlin och Ichi högst välförtjänta sådana.

Dahlin utklassade sina svenska konkurrenter, redan i sitt första framträdande i världscupen. Avståndet ned till Paulinda Friberg och Di Lapponia var nästan sex procent. Friberg fick 74,145 procent och betalt efter prestation. Natalie Oldfors och Mickey M stannade på 72,755 och Jeanna Högberg, Duendecillo, på 71,860.

Förbundskaptenen Bo Jenå om Dahlin:

Fantastiskt bra. Det här är stort för henne. Ett ekipage som ska få chansen att rida Nations Cup. Vi ska lägga en bra plan, säger han till SVT.

Dufour höll sitt ord

Danskan Cathrine Dufour ställde till det för sig med 17-årige Cassidy i lördagens grand prix. När ekipaget snubblade illa drog publiken efter andan.

Skadade sig hästen?

Nej, det var jag som tappade koncentrationen. Det var helt mitt fel, sade Dufour.

Då lovade hon att det skulle bli andra bullar av i küren – och hon stod vid sitt ord. Cassidy dansade fram, Dufour höll fokus och med 87,860 klev hon över 80 procent för 13:e gången i karriären.

Det räckte precis till seger före tyskarna Benjamin Werndl, Daily Mirror (86,170) och Frederic Wandres på Duke Of Britain (81,465).

Brittiskan Charlotte Fry hade två fina dagar på Dark Legend, med personbästa i både grand prix och i kür. Med 81,030 tog hon sig över 80 procent för första gången och kom fyra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!