Bedrövad Hanna Öberg: "Det gick inte"

Hon sköt för guld.

Men återigen fick Hanna Öberg problem på skjutvallen Antholz och sköt bort Sverige från medaljerna i damernas stafett i skidskytte-VM.

Det gick inte, sade en bedrövad Öberg efter femteplatsen.

22 februari 2020 12:51

För andra gången under VM i Antholz stod de svenska lagkamraterna och tränarna och tröstade Hanna Öberg efter målgång. För andra gången hade drömmar om guld grusats i det sista stående skyttet – där Öberg tidigare mästerskap visat upp nerver av stål.

I den mixade zonen fick skrivande press bara ställa två frågor innan hon leddes därifrån av landslagschefen Anders Byström.

Jag tänker inte jättemycket just nu, sade hon kort, fortfarande nära gråt.
Jag kommer in på det sista skyttet och har ett perfekt läge. Jag vill stå där, jag gillar att stå i de lägena. Det är svårt... Det är så jag upplever det. Jag försöker, men jag vet inte vad det är som inte funkar hela vägen. Det gick inte.

Byström om varför de måste skydda storstjärnan:

Hon är jätteledsen. Hon måste ladda inför i morgon (masstart). Vi måste ta hand om henne. Vi måste prata med henne och låta henne få vara lite arg och besviken. Det är klart att det är jättetufft för henne.

Ska prata med psykologen

Efter en fin uppkörning av Linn Persson på sträcka tre gick Hanna Öberg ut som sexa, sex sekunder från pallen, på den sista sträckan. Öberg inledde starkt och efter första skyttet, och en bom, gick hon ut som trea.

Hanna Öberg och Norges Marte Olsbu Røiseland hängde sedan snabbt av polskan Magdalena Gwizdon och ställde sig sida vid sida i det sista skyttet i kampen om guldet.

Norskan satte alla fem skotten, medan Hanna Öberg darrade och behövde använda alla tre extraskott. Hon fick inte ner sista pricken och tvingades till en straffrunda där chansen till medalj försvann.

Det blev till slut en femteplats för Sverige och för Hanna Öberg var det andra gången hon sköt bort ett solklart medaljläge efter att hon bommat i ett liknande läge i sprinten. Nu återstår endast en chans för den svenska stjärnan att ta medalj, söndagens masstart.

Vi har samma plan nu som efter sprinten. Det viktiga är att vi pratar mycket i kväll och lyfter positiva saker, hon ska prata med oss tränare och psykologen (Göran Kenttä), säger huvudtränaren Johannes Lukas.

TT: Är det tuffare den här gången än efter sprinten?

Självklart är det tufft. Hon vet att det här var en riktigt stor medaljchans och hon vet att hon kan göra så mycket bättre och det är nog det jobbigaste, vi vet alla hur bra hon kan vara.

"Svåraste situationen"

Linn Persson led med sin lagkamrat.

Vi vet alla att alla skjuter rundor någon gång. Alla gör så gott de kan, det är som det är, säger Persson, som väste till på frågan om hon blev förvånad att Öberg "föll igenom på sista".
Faller igenom och faller igenom. Hon kämpade så gott hon kan, jag skulle inte kalla det att falla igenom.

Mona Brorsson:

Man måste komma ihåg att Hanna står i den svåraste situationen som finns. Och hon är ingen fegis, hon går för guldet. I dag funkar det inte, men vi står verkligen bakom henne.

Norge vann före Tyskland och Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!