Bara två landskamper – men uttagen till EM

Hon gjorde sin första seniorlandskamp för tio dagar sedan.

Nu tar Kimstad-tjejen Regan Magarity plats i den svenska EM-truppen som presenterades idag.

16 juni 2019 15:55

Förbundskapten Francois Gomez presenterade i dag de tolv spelare som ska representera Sverige under basket-EM i Riga som inleds den 27 juni mot Montenegro.

Och det är ett lag utan särskilt mycket mästerskapsrutin – hälften av spelarna (Farhiya Abdi, Kalis Loyd, Klara Lundquist, Regan Magarity, Ellen Nyström och Amanda Zahui) gör EM-debut.

"Vi har lagt ner tid på träningar, matcher och tid att svetsas samman som grupp, och nu har vi tagit ut de tolv spelarna", säger förbundskapten Gomez i ett pressmeddelande.

Den stora överraskningen i truppen är 23-åriga Regan Magarity som gjort succé på college med Virginia Tech och i våras draftades av WNBA-laget Connecticut Sun.

Magarity har bara gjort två seniorlandskamper – den första för tio dagars sedan mot Slovenien – men har snabbt hittat in i Sveriges spel. På de två matcherna har forwarden gjort 26 poäng och tagit tio returer.

Den 191 centimeter långa centern är dotter till de förra landslagsspelarna Ann-Marie "Ammi" och Bill Magarity. Hon spelade till och med högstadieåren på Djäkneparksskolan för Norrköpingsklubben Nubf, och flyttade efter grundskolan till USA. Hennes bror William är basketproffs i Kroatien.

"När vi nu går in i slutfasen av förberedelserna gör vi det med en stor portion ödmjukhet, men också med en riktigt positiv känsla. Spelarna har fått lite välbehövlig vila efter en lång och tuff period med träning och matcher. Nu ska laget finjusteras, trimmas lite ytterligare och skapa en vi-känsla som ska bära oss i mästerskapet, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Sveriges största stjärna Amanda Zahui lämnade i dag ett positivt formbesked då hon gjorde 37 poäng för sitt New York Libertys. Den 25-åriga centern ansluter till det svenska laget kommande helg – som sista spelare.

Fakta: Den svenska EM-truppen i basket

Guard: Farhiya Abdi, Galatasaray, Binta Drammeh, Araski, Elin Eldebrink, Perfumerías Avenida, Frida Eldebrink, KSC Szekszard, Klara Lundquist, Telge basket, Ellen Nyström, Gipuzkoa.

Forward: Kalis Loyd, San Giovanni, Regan Magarity, Virginia Tech University.

Center: Louice Halvarsson, Wetterbygden Sparks, Danielle Hamilton Carter, Cegledi EKK, Josefin Vesterberg, BCC Kangoeroes, Amanda Zahui, Sopron Basket.


Sveriges matcher i EM

Sveriges matcher i basket-EM i RIga:

27 jun: Sverige-Montenegro.

28 juni: Tjeckien-Sverige.

30 juni: Sverige-Frankrike.

1 juli: Eventuell åttondelsfinal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alma Yttergren/TT