Beskedet från Smålands FF: "Vi avvaktar"

I dag på förmiddagen kom det efterlängtade – och väntade –beskedet att all idrott öppnas upp för tävlingsverksamhet den 14 juni. Idrotts-Sverige kan andas ut. Men det innebär inte per automatik att fotboll kan spelas omgående och redan nu till helgen. "Vi väntar på tydligare riktlinjer", säger Mats Larlind på Smålands FF.

Nu har fotbollen fått klartecken. 14 juni tillåts det att spela tävlingsmatcher.

Nu har fotbollen fått klartecken. 14 juni tillåts det att spela tävlingsmatcher.

Foto: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN

Fotboll2020-05-29 10:35

Flera lokala lag låg i startgroparna för att dra på sig matchdressen, snöra på sig skorna och smörja in fotbollslåren med liniment. Äntligen fotbollsdags! 

Riktigt så ljuvligt och enkelt är det inte – än. 

– Det var förstås positivt att Folkhälsomyndigheten nu har öppnat upp för idrotten i Sverige, men det är fortfarande med givna direktiv och gällande restriktioner. När vi kan komma igång med fotbollen i Småland är ändå inte klart. 

Varför inte?

– Det är fortfarande en del frågetecken. Inte gällande tävlingsmatcher, däremot vad gäller träningsmatcher. Vad jag förstår så kommer Svenska Fotbollförbundet ha möte idag och jag är nästan säker på att förbundet kommer ut med mer fotbollsriktad information gällande just träningmatcher. Jag ser det nästan som uteslutet att elitlagen kommer att starta serierna redan 14 juni om det inte tillåts att spela träningsmatcher, fortsätter Mats Larlind. 

De lag som hoppats på att få lira boll redan i helgen kan glömma det – i varje fall i Småland.

– Det går inte. Vi kommer att ha en träff på måndag förmiddag med styrelsefolk, tävlingskommittén och domarkommittén. Innan beslut tas kommer det därför inte gå att spela några träningsmatcher i vårt distrikt. Vi vill ha tydliga rekommendationer från Svenska Fotbollförbundet. 

Larlind säger vidare att det mycket väl kan bli så att andra distrikt i Sverige kommer att tillåta spel redan till helgen, beroende på vad SvFF kommer fram till under dagen. 

– Det är upp till alla 24 distrikt att bestämma, då varje distrikt har beslutanderätt. När det handlar om seriespel har till exempel Göteborgsdistriktet beslutat att inte starta de lokala serierna förrän i början av augusti. 

Först ut bland våra lokala lag att spela seriematcher är Västerviks FF (14 juni) Gullringens GoIF, IFK Västervik, Kisa BK och Rimforsa IF dam (17 juni). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!