Alexandersson VM-genrepar med O-ringen

I fjol avstod hon med VM i åtanke.

Men när världens största orienteringstävling avgörs i år är det med världens bästa orienterare i startfältet.

Det är en av de roligaste tävlingarna, säger storstjärnan Tove Alexandersson inför O-ringen, där hon jagar sjätte totalsegern.

19 juli 2019 05:55

Hon har vunnit den totala världscupen fem år i rad, och Tove Alexandersson segrade i årets båda inledande världscuptävlingar i Helsingfors i juni.

Med start på måndag är det emellertid en annan utmaning som väntar för dominanten från Borlänge. Nämligen O-ringen, som i år har Norrköping som bas och avgörs omkring Finspång och Kolmården. Och Alexandersson gläds åt att orienteringsklassikern ligger bättre till i kalendern än i fjol, då hon alltså valde att fokusera på VM-uppladdningen.

Det ska bli jättekul. O-ringen är en av de roligaste tävlingarna, så det ser jag verkligen fram emot, säger hon.
Det är verkligen en folkfest. Alla är där och det är en tävling som jag har sprungit sedan jag var liten. Då var det ju den viktigaste tävlingen.

80 000 skäl att vinna

Huvudfokus i sommar är dock VM i norska Østfold 13–18 augusti.

O-ringen ska vara bra förberedelser inför VM – men såklart hoppas jag kunna prestera där med, säger Alexandersson.

Förutom möjligheten att bli näst bäst genom tiderna med sex totalsegrar i O-ringen – Ulla Lindkvist är bäst med åtta – hägrar också en annan motivationsfaktor för Alexandersson.

Segerpengarna på 80 000 kronor.

Inte att förakta i en sport där det förvisso går att ta guld i gröna skogar, men inte tjäna detsamma.

Absolut, det är jättebra – det är en av få tävlingar i orientering där det faktiskt finns prispengar. Det är såklart väldigt värdefullt.

Fokus på utveckling

26-åringen har tagit sju guld och totalt 18 medaljer på VM – i fjol två guld och två silver – men Tove Alexandersson pratar sällan om medaljmässiga målsättningar.

Jag vill komma till VM och ha gjort så bra förberedelser som möjligt, så att jag är redo att prestera. Jag vill vara i årets bästa form så att jag gör årets bästa lopp i de tävlingarna. Det är de målsättningarna jag jobbar med, säger hon.

TT: Du har ju vunnit nästan allt som går att vinna. Hur motiverar du dig?

Jag vill hela tiden utvecklas och pusha mig själv för att bli bättre. Det är klart, när man är på en hög nivå är det ju alltid svårt att bli bättre. Men jag tycker fortfarande att det finns mycket som kan förbättras.

I år har orienterings-VM delats upp till en skogs- och en sprintdel. I Østfold i augusti väntar skogsdistanserna och i danska Vejle/Kolding nästa år sprintdistanserna. Det sistnämnda sneglar Alexandersson redan mot; just sprint är den enda distans hon ännu inte tagit VM-guld i.

Det ska bli intressant att få fokusera på sprinten och se hur bra jag kan bli på det när jag bara lägger fokus på det. Annars har det alltid varit skogsdistanserna som jag har prioriterat mest.

Ny sport i framtiden?

Tove Alexandersson har även tagit tio VM-guld i skidorientering, som hon till kommande vinter dock har prioriterat ned. I fjol tog hon VM-guld också i skyrunning – långdistanslöpning på hög höjd i kraftigt kuperad terräng.

Och kanske kan det bli ytterligare nya framgångar i framtiden. Ja, när TT frågar om hon har någon ny idrott på gång svarar Tove Alexandersson hemlighetsfullt:

Jag gillar ju utmaningar och att testa olika saker, det finns mycket roligt att tävla i. Orienteringen är mitt huvudfokus, men sedan finns det alltid tankar. Vi får se.
Fakta: Tove Alexandersson

Ålder: 26 år.

Född: 7 september 1992 i Borlänge.

Klubb: Stora Tuna.

Meriter i urval, orientering: 7 VM-guld, 4 EM-guld, 5 totalsegrar i världscupen, 5 totaltsegrar i O-ringen. Skidorientering: 10 VM-guld. Skyrunning: 1 VM-guld.


Fakta: O-ringen 2019

Vad: Den 55:e upplagan av världens största orienteringstävling.

Var: Norrköping är centralort, men de flesta etapperna avgörs i närheten av Finspång och Kolmården, nordväst och nordost om Norrköping.

När: 22–27 juli.

Hur: Fem etapper under sex dagar mellan den 22 och 27 juli. Invigning den 21 juli.

Deltagare: Arrangörerna räknar med omkring 20 000 anmälda från cirka 40 nationer.

Förutsättningar: Vinnaren i dam- respektive herrelitklassen får 80 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Scherman/TT