Alexandersson om pengarna: "Otroligt tacksam"

Tove Alexandersson gjorde en storartad comeback i O-ringen.

Orienteringsfesten betyder mycket för världsstjärnan – både känslomässigt och ekonomiskt.

22 juli 2019 13:57

Fyratusen kronor står det på den stora prischecken som Tove Alexandersson håller i efter den första dagen av O-ringen. 26-åringen, som var överlägsen på den inledande etappen av fem, är en världsstjärna i en sport utan större ekonomi.

Det här är en av få tävlingar i orientering där det faktiskt finns prispengar. Jag är otroligt tacksam för att det i alla finns någon tävling där det finns en del prispengar man kan vinna, säger Alexandersson.

Förutom pengar för etappsegrar får totalvinnaren av O-ringen, i damernas respektive herrarnas elitklass, 80 000 kronor.

Det är ju väldigt, väldigt bra, säger Alexandersson.

"Jättebra start"

Under måndagens inledande långdistans i Finspång satte hon omgående fart på tävlingen som i år arrangeras i området runt Kolmården i Östergötland. Världscupledande Alexandersson sprang ut i skogen som sista startande och kom tillbaka som den klart snabbaste i damklassen.

Det här var en jättebra start. Nu ska försöka att fortsätta fokusera på orienteringen och göra bra och stabila lopp orienteringstekniskt, säger hon.

Alexandersson, som tagit tre raka VM-guld på långdistans och vann O-ringen 2017, sprang i mål på tiden 1.00.40. Segermarginalen till norska tvåan Anne Margrethe Hausken Nordberg, O-ringensegrare 2015, var fyra minuter i etappen över 10,3 kilometer. Simona Aebersold, Schweiz, blev trea.

Det var bara första etappen, det är långt kvar. Man får inte slappna av. Det gäller att hålla både fokuset i hjärnan och farten i benen uppe, säger Tove Alexandersson.

Intensiva dagar

26-åringen från Stora Tuna startade inte i fjolårets O-ringen längs Höga kusten då stortävlingens avslutningsdag bara var en dryg vecka före VM i Lettland. I år är glappet till VM i Norge över två veckor och den svenska världsstjärnan gör sin första O-ringen på två år.

O-ringen förra året tror jag var otroligt fint. Den terrängen hade jag sett fram emot att få springa. Då valde jag ett annat upplägg mot VM. Det känns ändå bra att det går att kombinera i år, säger Tove Alexandersson och tillägger:
O-ringen har betytt väldigt mycket för mig, framför allt när jag var liten.

På tisdagen avgörs den andra av fem etapper i O-ringen, även då med långdistans i Finspång. På onsdag är det sprint i Norrköping och torsdag–fredag medel- och långdistans i trakterna norr om staden.

Stora Tuna-dominans

Rent tävlingsmässigt tror jag att det är ett bra upplägg (med O-ringen). Jag vill väldigt gärna få några riktigt bra genomkörare med viktiga tävlingar före VM, säger Alexandersson.

På herrsidan var hennes klubb- och landslagskamrat Emil Svensk snabbast på den första distansen och vann på tiden 1.06.14. Stora Tuna-löparen var 26 sekunder före tvåan Ruslan Glebov i etappen över 12,5 kilometer. Albin Ridefelt blev trea.

Jag öppnade väldigt hårt, kanske lite för hårt, då jag kände mig pigg i början. En liten större kontrollmiss, annars var det jättebra, säger Emil Svensk.
Fakta: Vinnare av O-ringen

2018: Simone Niggli (Schweiz), Magne Dæhli (Norge).

2017: Tove Alexandersson, William Lind.

2016: Alexandersson, Thierry Gueorgiou (Frankrike).

2015: Anne Margrethe Hausken (Norge), Lind.

2014: Alexandersson, Gueorgiou.

2013: Alexandersson, Gueorgiou.

2012: Tanja Rjabkina (Ryssland), Olav Lundanes (Norge)

2011: Alexandersson, Erik Rost.

2010: Niggli, David Andersson.

2009: Helena Bergman (tidigare Jansson), Martin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Hjorter/TT