"Åker vi ut är det självklart ett fiasko"

Regerande världsmästaren Danmark är illa ute i handbolls-EM.

Danskarna måste nu vinna mot Ryssland – och innan dess få hjälp av Island.

Åker vi ut är det självklart ett fiasko, säger vänsternian Henrik Møllgaard.

13 januari 2020 19:50

Allt var upplagt för en lysande succé för Danmark i handbolls-EM. Med ett rödvitt hav på läktarna i Malmö arena har danskarna i praktiken fått spela på hemmaplan.

Dessutom är det just i Malmö som den förväntade mellanrundan – eventuellt mot Sverige – kommer att avgöras.

"Är märkligt"

Efter premiärförlusten mot Island och oavgjort mot Ungern (24–24) kan dock festen vara över för Danmark redan på onsdag.

Att vi mentalt kan gå från den prestation vi levererade på VM hemma förra året till det här. Det är märkligt, säger vänsternian Henrik Møllgaard, som även var med och vann OS-guld 2016 med Danmark.

Island (fyra poäng) är klart för mellanrundan. Ska Danmark gå dit får Ungern (tre poäng) för det första inte ta poäng mot islänningarna i onsdagens tidiga match. Blir det isländsk seger måste Danmark senare under kvällen även slå avsågade Ryssland (noll poäng).

Det var ju inte för det här vi kom hit. Vi vet att det kommer bli svårt, men vi får bara ladda om, säger Møllgaard om fortsättningen.

Om lagen hamnar på samma poängskörd särskiljs de med den totala målskillnaden i gruppspelet. Där har Ungern plus 1 och Danmark minus 1 inför onsdagen. Om Danmark vinner med ett mål och Ungern förlorar med ett mål särskiljs lagen via flest gjorda mål i gruppspelet. På förhand har Danmark fyra mål upp på ungrarna.

Vi är självklart besvikna. Nu har vi inte avgörandet i egna händer. Nu får vi hoppas på våra isländska kamrater, säger förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen.

"Kniven mot strupen"

Allt kunde ha varit över redan vid en förlust mot Ungern på måndagskvällen. Trots all rutin var det precis det som höll på att hända.

I en VM-final spelar vi för guld och äran, här var det ju kniven mot strupen om att fortsatt få vara med. Det var inte därför det gick fel, men det var väldigt nervöst. Så många fel och så många brända chanser på stora chanser kan jag inte minnas att det danska landslaget har svarat för tidigare, säger Henrik Møllgaard.

Först med knappt tre minuter kvar att spela var Danmark för första gången i ledning i matchen, men kort därefter kvitterade ungrarna till slutresultatet 24–24.

Vi har ingen kontroll på det över huvud taget. Vi kommer ändå till chanser att göra mål, men sätter dem inte, säger Nicolaj Jacobsen.
Fakta: Så spelas handbolls-EM

EM avgörs i Sverige, Norge och Österrike och spelas den 9–26 januari.

• Sverige spelar det första gruppspelet i Göteborg mot Slovenien, Schweiz och Polen. De två bästa lagen från gruppen går vidare till mellanrundan i Malmö, dit man tar med sig resultatet från lagens inbördes möte. För svensk del kan det därför bara bli poäng om inte Slovenien, som slog Sverige, också går vidare.

• I tisdagens sista gruppspelsomgång i grupp F möts Sverige och Polen, och Slovenien ställs mot Schweiz.

• I mellanrundan, med sex lag i varje grupp, slås grupperna A–C ihop i den ena och grupperna D–F i den andra. Det är redan klart att lagen från Sveriges grupp ställs mot bland annat Norge, Portugal och Island.

• De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan får spela om medaljerna i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Kihlström/TT