Smittad? Detta säger lagen om dina skyldigheter

En man från Vimmerby kommun är polisanmäld misstänkt för att ha riskerat att sprida covid 19. Region Kalmars smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin svarar på vad som verkligen gäller när det kommer till smittskyddslagen och covid-19.

"Att man inte får resa med allmänna kommunikationsmedel betyder ju faktiskt att du kan sätta dig i bilen och köra till en öde strand, det får du ju göra så länge du inte utsätter någon annan för smitta." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Att man inte får resa med allmänna kommunikationsmedel betyder ju faktiskt att du kan sätta dig i bilen och köra till en öde strand, det får du ju göra så länge du inte utsätter någon annan för smitta." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-07-15 14:10

Polisanmälan är gjord av en person som sett en annan person på allmän plats och som anmälaren tror sig veta är smittad av Covid 19.

Christine Bergkvist Björklund på polisen i Kalmar säger att polisen öppnat en förundersökning om misstänkt allmän farlig vårdslöshet, men att inga åtgärder ännu vidtagits.

– Enligt smittskyddslagen så måste den som har en smittsam sjukdom göra det som krävs för att skydda andra mot smitta, det kallas för skyddsplikt. Det betyder att under den perioden man kan vara smittsam så ska man undvika att träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll, säger Lisa Labbé Sandelin.

Även till dem bör man försöka, om det är möjligt, hålla ett avstånd på minst en meter, gärna genom att vara i eget rum, inte äta tillsammans och inte dela badrum. Under den smittsamma tiden ska man inte heller resa med allmänna kommunikationsmedel. 

Utöver skyddsplikten så får också de personer som testat positivt för covid-19 förhållningsregler från sin läkare. Dessa innebär att man inte ska gå till arbete, skola eller förskola. Man måste följa hygienrutiner; tvätta händer och nysa och hosta i armvecket. Man måste upprätthålla kontakt med sin läkare så länge som läkaren säger att det är nödvändigt. 

– Vi har inte hemkarantän, du får förhållningsregler och du ska upprätthålla skyddsplikten för att skydda andra, men du skulle kunna få vara ute och röra dig så vida du inte utsätter någon annan för smitta, säger Labbé Sandelin. 

Är det allmänt ett problem att folk inte följer restriktionerna och skyddsplikten?

– Vi har haft enstaka fall där det har gått rykten om att personer kanske har varit på arbetet trots misstanke om positiv diagnos, men ingenting som är bekräftat. Jag tror inte detta är ett stort problem utan att det rör sig om enstaka individer som kanske inte har förstått vilken skyldighet de har eller inte bryr sig. Men de allra flesta sköter sig. Covid-19 är ju så kort tid som du har dina förhållningsregler och du vill verkligen inte smitta någon annan, så för de allra flesta är det här absolut inget problem utan man är väldigt mån om att göra rätt. Det är snarare tvärtom att man är bekymrad om att göra fel, så det hör till ovanligheterna skulle jag säga, säger Labbé Sandelin. 

Den anmälde mannen ska enligt anmälan ha rört sig  sig på allmänplats i Vimmerby trots att han ska veta om att han är covidsmittad.
Den anmälde mannen ska enligt anmälan ha rört sig sig på allmänplats i Vimmerby trots att han ska veta om att han är covidsmittad.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!