Orubblig kärlek till sitt jobb i hemtjänsten i Ankarsrum

Inger Hertz-Andersson ser det som ett kall att få människor att må bra, och i hennes jobb i hemtjänsten får hon sitt lystmäte tillfredställt.

27 december 2009 17:44
Undersköterskan Inger Hertz-Andersson har över 20 års anställning i hemtjänsten i Ankarsrum. Ett arbete som hon brinner starkt för.

 

- Jag har alltid ömmat för barn och gamla. Redan som liten tog jag mig an de som hade det svårt. Jag var en riktig "socialarbetare" skulle jag våga påstå, säger Inger och ler åt minnet.

 

 

Hon tar emot i hemmet på Malmvägen i Ankarsrum. Hemtrevnaden ligger som en ridå i den gamla villan och doften av hembakat når ut i hallen. Inger är ledig och har passat på att baka inför julen. Det är inte bara bakdofter som sprids i hemmet, även maken Lasses goda äpplemust från höstskörden i trädgården, förenar sig i juldofterna.

 

 

I dag består Ingers arbete att ta hand om cirka 20 personer som anlitar hemtjänsten i Ankarsrum och dess omnejd.

 

- Det varierar självklart med antalet vårdtagare. Efter inflyttningen till nya Ekliden så tjänstgör jag även där till en viss del. Det är en del personer som nu har flyttat in och som jag tidigare har varit och hjälpt när de bodde i sin bostad. Det är spännande att få vara med i verksamheten och se hur det nya äldreboendet utvecklar sig innan jag går i pension, berättar Inger.

 

Hon ömmar för sina vårdtagare och tar sina arbetsuppgifter på fullaste allvar, men samtidigt med glimten i ögat. Inger är en glad och vänlig person som efter sin arbetsdag känner en inre tillfredsställelse att ha fått något uträttat. Hennes arbetsuppgifter är allt från omvårdnad, städning, gå och handla, ledsagning till sjukhus, tandläkare med mera.

 

- Jag får så mycket tillbaka i mitt jobb. Tacksamheten har inga gränser. Men det finns en sak som jag ångrar och det var när jag i 40-års åldern skulle vilja starta ett äldreboende i Ankarsrum, säger Inger och har fortfarande drömmen kvar hur hon skulle forma boendet för den äldre generationen.

 

 

Inger är duktig på att laga mat och baka så självklart skulle hon laga till maten i vårdtagarens egna kök och till lägenheten skulle det höra till en liten trädgårdstäppa.

 

- Nu är drömmen nog något som jag får lägga på hyllan och i stället vara tacksam för att jag har full energi för mitt arbete i hemtjänsten. Vi har också en trivsam stämning på vår arbetsplats och det tycker jag är en viktig del i arbetet som ger en kraft i vårt annars enmansarbete.

 

 

Inger är en hurtfrisk person som gillar motion. Cykeln är färdmedlet när hon är ute på sina arbetspass på samhället. Till hemtjänstens vårdtagare ute i bygderna blir turerna med bil tillsammans med en kollega.

 

För att ladda batterierna är det skogen hon gärna söker sig till och då gärna på vandringslederna i Tjust. Tillsammans med grannen blir det en motionsrunda med stavar några gånger i veckan.

 

- Stadsbarn har blivit skogsbarn, säger Inger och skrattar.

 

 

Inger är född och uppvuxen i Västervik. Hon träffade Lasse, gifte sig och flyttade till Ankarsrum. Familjen utökades med tre barn och Inger tog kvällsjobb på bruket för att kunna vara hemma hos barnen. Här arbetade hon tills barnen klarade sig själva efter skoldagen.

 

- Då sade jag upp mig och fick jobb i hemtjänsten i Ankarsrum. Arbetet älskar jag över allt annat, undantaget min familj, och som jag har några fina år kvar att fullgöra innan pensionen, säger Inger och ser väldigt nöjd ut med sin livsuppgift.

 

Personligt
Namn: Inger Hertz-Andersson

 

Ålder: 61 år

 

Bor: Villa i Ankarsrum

 

Familj: Make Lasse, tre barn och sex barnbarn

 

Fritidsintressen: Skogspromenader och då gärna med stavar

 

Favoritmat: Fisk i alla former, grönsaker och frukt

 

Blir glad av: Vänliga människor

 

Bäst med Tjust: Naturen
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!