Staffan förverkligade drömmen om egen pool

En pool var ett måste för Staffan Petersson och hans familj när de flyttade in i det nybyggda huset på Tändsticksområdet i Västervik för snart två år sedan.

15 april 2011 00:00

Familjen, bestående av Staffan, hustrun Anette och dottern Nathalie, kom närmast från Eksjö.

- Vi hade sommarhus på flera platser i landet men ville flytta till havet permanent. Och då ville vi också ha pool, berättar Staffan.

Familjen kontaktade mängder av poolföretag via nätet.

- Vi fick svar nästan direkt från ett företag och fick kontakt med en säljare som hjälpte oss hela vägen, säger Staffan.

Eftersom familjen hade bråttom att flytta in - de ville vara klara till midsommar - valde de en glasfiberpool.

- Det är som ett stort badkar man sänker ner i marken. Det är en mycket enklare process än om man gjuter en pool och det här var klart på bara två veckor.

I dag är poolen en central del av familjen Peterssons tomt. Och den smälter väl in i miljön med det egenritade huset i modern stil.

- Vi ville inte ha en fyrkantig pool. Det måste hända något med den, slår Staffan Petersson bestämt fast.

Att anlägga en pool kan kosta från 150 000 kronor och uppåt - inklusive allt.

- Själva poolmaterialet kostar mellan 75 000 och 100 000 kronor och visst kan man installera poolen själv. Det tar lite tid men är inte så svårt som man kan tro. Man behöver inte vara kärnfysiker för att sätta in en pool.

Är det mycket fixande när poolen väl är på plats?
- Ja, det är klart att det är lite jobb. Men det gör jag så gärna. Det är helt klart värt det, säger Staffan Petersson.

Skötseln består i att dagligen rensa vattnet rent från skräp och kontrollera balansen i dess ph-värde.

- Det är viktigt att det är rätt, annars får man justera nivån med olika medel. Om ph-värdet är fel kan man få grönt hår när man badar, säger Staffan Petersson och skrattar.

Bottnen ska regelbundet dammsugas med en speciell pooldammsugare. Där inte den kommer åt får man manuellt borsta med en poolborste.

Några gånger per säsong ska också klor tillsättas i poolen för att ta död på alla bakterier.

- Men för den dagliga reningen använder vi inte klor utan ett uv-filter som fungerar bra, säger Staffan Petersson och visar hur vattnet går ut genom en springa i poolen och sen kommer tillbaka i andra ändan.

- Det är ett eget system, förklarar han.

Staffan Petersson driver själv en firma som säljer nyproducerade hus och han har märkt hur efterfrågan på pooler har ökat.

- För några år sedan var det ingen som frågade efter pool, nu är det säkert 50-60 procent av kunderna. Man märker att det är mycket mer i ropet nu.

Vad skulle du råda den som är intresserad av en pool att göra?
- Att inte köpa första bästa utan att se till att få en bra kontakt med poolföretaget. Det är ovärderligt om man behöver support senare.

- Och om man bygger nytt hus så rekommenderar jag absolut att man bygger poolen från början, samtidigt som man anlägger tomten. Det blir mycket enklare så, säger han.

Peder Johansson på Vatten & Värme AB i Västervik säger att det var ett stort uppsving för försäljningen av pooler förra året.

Sandfilter följer alltid med i köpet. Sedan kan man använda klor till rengöringen och skrubba med borste, och/eller välja några av de nyare metoder som kommit.

En poolrobot kan ersätta borsten. Den kostar 10 000-30 000 kronor.

Två nyare typer av rening är uv-ljus och saltrening.

En utrustning för uv-rening kostar från 4 000 kronor och upp till 15 000, beroende på storlek. Saltreningen kostar 10 000 kronor.

Det finns flera olika typer av pooler. De kan bland annat vara tillverkade av glasfiber, stål, plåt och betong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!