Terrorhotet finns även här

25 juli 2014 15:55

Strax efter tre-årsdagen av Anders Behring-Breiviks oförlåtliga gärningar skakas Norge av uppgifter om att ett nytt terrordåd kan komma att begås inom kort. I torsdags förmiddag meddelade Norges säkerhetspolis att information mottagits om att personer med koppling till en extrem islamistisk grupp i Syrien kan ha för avsikt att genomföra ett attentat i Norge.

Det är naturligtvis skrämmande. Samtidigt är det inte heller förvånande. Att det är på väg att ske nu och just i Norge kunde visserligen inte förutses men fenomenet är inget nytt och det har varnats om det tidigare.

Kriget i Syrien har blivit ett alldeles för vanligt resmål för framförallt unga, muslimska män som har radikaliserats. Det är fallet i Sverige, i Norge och i de allra flesta västeuropeiska länder.

Väl på plats lär de sig att strida och att göra allt i det heliga krigets namn. De integreras i det terrornätverk vars strider de utkämpar. Allt detta, de dödliga kunskaperna, hatet, avhumaniseringen och terrorkontakterna finns kvar när de kommer hem igen. Det är där hotet förvandlas till allvar.

Norge, Sverige och alla andra västländer är legitima mål i de islamistiska terroristernas ögon. Det är illa nog. Att de har indoktrinerade allierade här, som är tränade i det heliga krigets mest avskyvärda uttryck, gör det hela betydligt värre.

Enligt Säpo kunde det i slutet av 2013 konstateras att allra minst 75 svenska medborgare hade rest till Syrien för att utkämpa jihad. Därtill kommer de icke bekräftade resenärerna. Ingen vet det totala antalet. Men i en intervju med TT berättar platschefen i Vivalla att bara från Örebro har tolv personer rest för att strida i Syrien.

Att det handlar om ett reellt hot och inte ett fantasifoster demonstreras till viss del av terrorlarmet i Norge. Situationens dödliga allvar blev dock särskilt tydligt i Bryssel i maj i år. Där dödades fyra människor i en skottlossning vid det judiska museet. Skytten som låg bakom morden var 2013 i Syrien, där han begick jihad.

Säpo:s analyschef för kontraterrorismenheten skrev 13 juni på myndighetens hemsida att drygt hälften av de 80 som bekräftats ha åkt till Syrien och anslutit sig till al-Qaidainspirerade grupper har återvänt till Sverige. Säpo är medvetet om att hemvändare tenderar att fortsätta stödja terrorgrupperna de har tillhört. Antingen som rekryterare eller med finansiellt stöd.

Den norske forskaren Thomas Hegghammers beräkningar visar att en av nio jihadresenärer blir inblandade i terroroperationer. Sverige har redan drygt 40 bekräftade hemvändare.

Politikerna måste börja ta det här problemet på allvar. Det måste kosta att engagera sig i ett terrornätverk. Kristdemokraternas Lars Adaktusson och Caroline Szyber föreslog tidigare i år att vi bör se på andra länders exempel. Indraget socialbidrag som i Nederländerna och indraget pass som i Tyskland är åtgärder som bör övervägas.

Det duger inte att vänta på att något ska hända.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Persson/SNB