Nosattityden helt avgörande

7 oktober 2011 00:00

Vid ett tillfälle flög jag från Perus huvudstad Lima ut över Anderna till det historiska Inkarikets centrum och huvudstad Cusco. Denna stad är belägen på 3 400 meters höjd över havet med intilliggande toppar på uppåt 6 400 meter över havet. Efter två timmars flygtur skulle vi landa i det svårttillgängliga bergsområdet. Det var mycket dimma och sikten obefintlig. Precis när jag trodde att vi skulle landa gav piloten full gas och planet gjorde ett snabbt lyft till motorernas vrål.

Det berättades för oss att denna flygplats var omöjlig att landa på utan klar sikt då inte flygplanets instrument kunde garantera en fullgod säkerhet. Bergstopparna sträcker sig högt upp vid sidan av landningsbanan och planet måste runda en bergstopp på låg höjd och på nära håll vid inflygningen. Vi flög två timmar ut ur vildmarken för en kopp kaffe och en kanelbulle i Lima innan nästa flygförsök tillbaka till Cusco påbörjades.

Senare har jag lärt mig att ett flygplans attityd är avgörande för en lyckad flygtur.

Ett flygplan behåller under större delen av sin lufttid en hållning med nosen över horisonten, från cockpiten sett. Då är fallet, säger man, att planet har en uppåtnosattityd. Med nosen pekande under horisonten har planet en nedåtnosattityd. Vid start och landning är en uppåtnosattityd ett måste för att olyckor ska undvikas. Inför landningen i Cusco gjorde planets attityd det möjligt för piloten att rädda situationen. Endast genom att ge extra gas kunde vi göra en stigning över de omständigheter som hotfullt närmade sig.

Har du en uppåtnosattityd eller en nedåtnosattityd? Din attityd kommer nämligen avgöra om du stiger genom och över dina omständigheter, eller om du kraschlandar gång på gång.

Det är skrämmande hur avgörande en rätt attityd kan vara för en lyckad utgång i en specifik situation.

En uppåtnosattityd är dock inte bara avgörande i extrema situationer, utan också på lång sikt helt avgörande för hur högt och hur långt du kommer.

Hur går jag då själv tillväga om jag önskar stärka och forma en positiv attityd?
I skrivande stund skiner solen. Natten var inte jättelång men får betyget godkänd. Att möta denna dag och dess innehåll med en bibehållen god attityd känns möjligt. Men livet är som en svensk sommar, solen kommer och går, och det är inte varje dag värmen består.

Perioder med korta nätter som småbarnsförälder samt utmaningar på jobbet och i livet i övrigt kan stretcha oss över vår förmåga. Liksom dagar då vi antingen möts av syrliga obefogade kommentarer eller befogade, från arbetskamrater, vänner och de som älskar oss. Livssituationer som tenderar att vrida om ansiktet på den glade positive till något som alldeles för väl marinerats i vinäger.

Att välja en positiv attityd innebär att man försöker välja en positiv inställning och ett positivt perspektiv i de situationer man möter i livet. Det är självklart inte lätt i alla lägen, men även gällande attityder tror jag att övning kan ge färdighet. Först skapar vi vanor sedan skapar vanorna oss. Med andra ord, när du har gjort något tillräckligt länge så gör du det senare per automatik då beteendet har blivit en vana. Du utför ett mönster enligt de reflexer du tränat in.

Din attityd kommer antingen att jobba för dig eller mot dig. Den kommer sprida sig med influensans fart och kraft. Positiv som negativ.

Välj en uppåtnosattityd! Det är en lågriskinvestering med fantastisk utdelning!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Sjövall