Lukasjenka håller koll på vitryska demokrater

Aljaksandr Lukasjenka har styrt Vitryssland sedan 1994. Han är en före detta kolchosförman som styr landet med järnhand. Oberoende tidningar och radiokanaler stängs fortlöpande. Författningen ändras då och då för att säkra ledarens fortsatta maktinnehav. I valen som faktiskt hålls hindras politiker med avvikande åsikter att ens ställa upp. De som försöker protestera trakasseras.

22 februari 2008 00:05
Till nyår höll chefen för Vitrysslands säkerhetspolis KGB presskonferens. Jury Zjadobin förklarade att den vitryska oppositionen inte utgör något hot mot landets säkerhet: "I kretsen av så kallade destruktiva element ingår 1767 personer och vi känner till namnen på samtliga".

 

Vitryska demokratiaktivister svarade med att tillverka klistermärken med siffran - 1768.

 

Oppositionen mot president Aljaksandr Lukasjenka är svag. Men den orkar i alla fall bruka humorn mot förtryckarregimen. Ganska säkra på att räknas till de destruktiva elementen är Leanid Barsjtjeuski, Vintsuk Vjatjorka och Aleksej Janukevitj. De sitter i ledningen för Vitryska folkfronten och besökte Sverige 13-18 februari.

 

Folkfronten var ett av de första partier som bildades när Gorbatjovs perestrojka så tillät i slutet av 1980-talet.

 

 

Vjatjorka berättade när han kom att han var orolig för vad som skulle hända hans son Franak, journaliststuderande vid statliga universitetet i huvudstaden Minsk. Beskedet kom fredag den 15. Franak hade avstängts från universitetet.

 

Det är följdriktigt. Den 12 februari förklarade Lukasjenka vid en träff med journaliststudenter att massmedia i sina händer har "ett vapen av destruktiv karaktär som måste kontrolleras av staten".

 

 

I december och januari har småföretagare demonstrerat mot myndigheterna, som skyllt missnöjesyttringarna på "professionella oppositionspolitiker". Franak Vjatjorka var en av dem som greps.

 

Men oppositionen verkar inte ha spelat någon avgörande roll - snarare skräms överheten av att nya grupper gett sig ut på gatan för att protestera. I så fall ett hopp för dem som sedan Lukasjenka vann presidentvalet 1994 - det hittills enda demokratiska - kommit till korta mot en ledare fast besluten att behålla makten.

 

Sverige ger bistånd till Vitryssland för att bättra på miljön och stärka demokratin genom kontakter mellan våra politiska partier och deras vitryska kolleger. De tre ledarna från Vitryska folkfronten var inbjudna av moderaterna närstående Jarl Hjalmarson Stiftelsen.

 

Vid ett besök på biståndsorganet Sida ställdes frågan om de tänker ha "varannan damernas" på sina listor inför parlamentsvalet som är tänkt att hållas 28 september.

 

Visst, folkfronten vill ha kvinnliga kandidater. Men frågeställningen är något verklighetsfrämmande, när den springande punkten är om man alls skall kunna bedriva för oss normal politisk verksamhet.

 

 

En oppositionskandidat kan ju räkna med problem, vid studier, i jobbet, i kontakterna med myndigheterna.

 

Tidigare kunde en partiavdelning godkännas av överheten, med adress i en privatbostad. Så bestämde justitiedepartementet att man måste ha ett särskilt kontor. Men offentliga ägare vill inte hyra ut till regimkritiker. Privata värdar vågar inte, för gör de det kan de räkna med påhälsning av myndigheterna med anmärkningar om skatten, teknisk standard, hälsoföreskrifter…

 

Och utan en godkänd adress blir politisk verksamhet olaglig.

 

 

På sistone har flera av dem som oppositionen och väst kallat politiska fångar släppts. Det tolkas som en gest av regimen i dess balansgång mellan EU, den största handelspartnern, och Ryssland, kreditgivare och leverantör av livsviktig olja och gas, alltjämt till vänskapspris.

 

Det har gnisslat mellan Moskva och Minsk, politiskt, ekonomiskt, personligt. Men folkfrontsledaren Barsjtjeuski (översättare och ordförande i vitryska PEN-klubben) tror inte Putin slutar stödja Lukasjenka - "De har samma rötter". (SNB)

 

Bo Ture Larsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Ture Larsson