Det är enkelt att skämta om tobakslagstiftning

13 oktober 2013 09:35

Det är enkelt att skämta om EU:s överdrivna lagstiftningsiver som gjordes här på ledarplats (11/10).

Jag gör det själv, senast förra veckan röstade jag nej till hälsopåståenden på till exempel pastapaket ”Kolhydrater bidrar till att upprätthålla en normal hjärnfunktion”. Ingen lider av kolhydratbrist i Europa idag. Däremot dör 700 000 européer en förtida död av rökning varje år. Det är fyra gånger fler än vad som dör av trafikolyckor, droger, självmord, AIDS och arbetsplatsolyckor sammanlagt.

70 procent av de som röker börjar före 18 års ålder. Tobaksbolagen siktar in sig på att fånga unga i beroende innan man blivit vuxen nog att värdera risker, i den åldern tror de flesta av oss att vi är odödliga. Rökförbud på jobb och upplysning är viktiga delar av en folkhälsopolitik, men även tobaksreglering kan bidra.

Eftersom marknadsföring av tobak är förbjuden är paketens utformning, cigaretternas smak och utseende samt reklam vid försäljningsställena den enda lagliga vägen för bolagen att locka nya rökare. Därför blir det viktigt hur paketen och cigaretterna ser ut och smakar.

EU:s utredningar visar, baserat på statistik från många länder, att varningsbilder och stora varningar hjälper. Australien har förbjudit all marknadsföring i form av logotyper, färger och former på paketen, sk neutrala paket. De innehåller bara information om risker, bilder, sluta röka nummer och namnet på cigaretten, med neutralt typsnitt. Detta kostar inga pengar och minskar nyrekryteringen. Unga som erbjuds smaka en cigarett från australiskt paket tackar mer sällan ja än om de erbjuds ur ett svenskt.

Mentolcigaretter är specialdesignade för att få unga att börja röka. Mentolen minskar hostreflexen och dämpar smärtan av att få rök i lungorna, kemikalier tillsätts som får nikotinet att snabbare gå ut i kroppen. Denna cigarett är gjord för att man snabbt och smärtfritt ska bli beroende, varför ska vi tillåta sådana produkter, när de används för att få nyfikna unga att bli nikotinberoende?

Därför arbetade jag för stränga regler för tillsatser som inte skulle göra rökning än mer skadligt eller beroendeframkallande.

Slimcigaretter säljs i paket som påminner om läppstiftsförpackningar, ofta med glada färger eller med silver och guld på. De är designade för att locka unga kvinnor samt försöka förmedla, den falska, bilden av att det är mindre farligt att röka dessa.

E-cigaretter är idag på stark frammarsch, flera av tobaksbolagen räknar med att redan om 10 år tjäna mer pengar på e-cigaretter än vanliga. Syftet med dem bör vara att hjälpa till att sluta röka, precis som nikotinplåster eller tuggummin. Många smaker är gjorda för att locka nya unga att testa som till exempel Pina Collada-smak. Där finns dessutom risken att någon på en fest misstar påfyllningsflaskan för en drinkmixer, med allvarliga följder. Regleras de som läkemedel blir de en produkt för att hjälpa rökare att sluta, inte en produkt att hjälpa tobaksindustrin hitta nya grupper nikotinberoende. Förra året började 160.000 unga amerikaner med e-cigaretter, som aldrig dragit ett bloss förut.

Direktivets syfte är inte att göra livet surt för vuxna, inbitna rökare men att vi har ett moraliskt ansvar att inte låta vår barn hamna i tobaksbolagens marknadsföringsklor. Eftersom bolagen har en lång tradition av att kringgå regler behöver reglerna ibland bli så detaljerade att det närmar sig det löjligas gräns, men det är ett pris jag är villig att betala om det kan rädda tusentals unga från ett kostsamt beroende med stora risker för förstörd hälsa. Det handlar inte om lakritspipor, inte ens om tobaksimitationer blir förbjudna, lakritspipan är nämligen klassad som en ”skeppsvissla”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Schlyter (MP) Europaparlamentariker