Miljardkronorsfrågan

9 januari 2013 00:01

Världen behöver bli grönare, skriver Akko och Anna Bodjo, Miljöpartiet. Finns det någon med annan åsikt?

"Vi vill inte hamna i en återvändsgränd" fortsätter de. Men vem är det som brukar hamna i återvändsgränder om inte de gröna Miljöpartiet och Centerpartiet?

- Pumplagen som fick landsortens bensinmackar att stänga.

- Biobränsle E85 som EU och FN nu vill förbjuda.

- En koldioxidfri fordonsflotta fast ingen kan tala om hur.

- Förbud mot lastbilar på söndagar.

- Vind- och solkraft som fattiga länder har inte råd med.

- Tåget till Linköping "för klimatets skull" drivs med dieselolja.

- Klimatbubblan.

"Vi skall vara solidariska med allt levande både i nutid och i framtid…inte exploatera mineraltillgångar, växter och djur" fortsätter artikeln. Men partiet glömmer bort människorna och varför blundar ni för att "grön" energi är en bristvara på vår jord? Att vilja ta ut mer sådan energi är att överutnyttja och exploatera jordens resurser. Vindkraft är också en återvändsgränd. Den är mycket mineralkrävande, kräver stora landskapsytor och förstör miljön för människor, flora och fauna mer än alla andra alternativ. I stället för att slösa miljarder på bidrag till ineffektiv och förstörande vindkraft som inte behövs borde vi satsa på FoU för att få fram miljövänliga alternativ som vi och andra har råd med.

Efter förskräckelsen i Japan kommer nu eftertanke och förnuft. Kärnkraftverken kommer att ersättas med nya. När allt kommer omkring, ingen blev skadad eller dödad av strålning trots att de var 40 år gamla. Kolkraft är ett mycket värre ont och andra alternativ saknas. Tyskland kommer förmodligen att gå samma väg som Japan.

Kärnkraft har en så enorm potential att utvecklas att den inte går att stoppa. Det enda politiska beslut kan åstadkomma är att fördröja den något. Inse det! Kärnbränsle finns redan nu i Oskarshamn så att det räcker till Sveriges behov i flera tusen år. Energi från kärnkraft, vätgas ur havet och kol från atmosfärens koldioxid skulle kunna bli det bränsle som driver framtidens flygplan och bilar. USA och Kina satsar mycket på sådan FoU, det borde Sverige också göra.

Klimatbubblan kommer att bli Miljöpartiets och Centerns nästa återvändsgränd. Deutsche Wetterdienst rapporterar just nu att Tyskland blivit 0,3 grader kallare de senaste 15 åren, Der Klimawandel in Deutschland heißt Abkühlung. Seit 15 Jahren gibt es keine steigenden Temperaturen mer. Engelska Met Office, som tidigare varit klimatallarmister, tycks ha gjort en 180-graders sväng och meddelar att vi kan vänta oss minst 20 år utan uppvärmning. Om förutsägelsen är riktig så är det en uppvisning i ödmjukhet. Den visar att tidigare råd till den brittiska regeringen, som så förbehållslöst accepterats av media, var fel. De så kallade skeptiker som förlöjligades var faktiskt på rätt spår.

I FN-organet IPCC har det uppstått oenighet om vad man skall skriva i den rapport som skall presenteras senare i år. Alla deras tidigare prognoser har ju visat sig vara fel.

Koldioxid är växternas mat, för litet är inte bra, det är vi säkert överens om. Mer koldioxid gör jorden varmare. Men en litet varmare jord kan ha större fördelar än nackdelar. Satelliter ser nu en 15% grönare jord än förr och det kan inte bero på annat än att ökningen av koldioxid från 300 ppm till 400 ppm har fått det att växa bättre. Med de mänskliga utsläpp vi har nu når vi inte ens 600 ppm om hundra år vilket förorsakar max 0,6 grader mer värme.

Miljardkronorsfrågan:

Om ni, Akko och Anna, hade en Aladdins lampa och fritt fick välja, vilken koldioxidhalt på vår jord skulle ni då önska er?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!