Motorträff samlade 300 – polisanmäldes

Ett upprop i sociala medier uppmanade till en motorträff i Rättvik. Trots uppmaning från polisen om att avstyra eventet samlades 300 ungdomar i lördags.

Då upprättade vi en anmälan där vi misstänkte brott mot ordningslagen, säger Thomas Hellgren, chef för polisens covid-19-stab i Dalarna.

7 april 2020 18:12

För att minska sprittspridningen av coronaviruset är det förbjudet med offentliga tillställningar med över 50 personer. Trots förbudet planerades för en motorträff i Rättvik, enligt polisens hemsida.

Vi fick nys om det och försökte bromsa, men det hade hunnit sprida sig snabbt, säger Thomas Hellgren.

Runt 300 personer dök upp på lördagens motorträff, enligt polisens uppskattning.

Polis på plats påtalade det olämpliga naturligtvis, men det var svårt att nå fram med ett sådant budskap där och då.

En person under 18 år polisanmäldes, misstänkt för brott mot ordningslagen, eftersom denne tagit initiativet på sociala medier. Polisen har däremot lagt ner ärendet.

Man ansåg att det inte höll hela vägen. I det här fallet såg man det inte som en allmän sammankomst och det föll inte under bestämmelserna i ordningslagen, säger Thomas Hellgren.

Polisen i Dalarna kommer ändå fortsätta sitt arbete för att minska smittspridningen.

Vi kommer att fortsätta upprätta anmälningar och jobba mot det här om det mot all förmodan skulle uppstå igen, säger Thomas Hellgren och fortsätter.
Oavsett om det är ett brott eller inte tycker vi att beteendet är nonchalant och respektlöst.
Fakta: Nya förbudet

Polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 50 deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

En allmän sammankomst är bland annat demonstrationer, föreläsningar och konserter.

Källa: Krisinformation.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Nilsson/TT