Nervösa kockar gör upp i "Mästerkock"-finalen

Snart korar TV4 sin tionde mästerkock – och bland finalisterna är nervositeten påtaglig.

Man är knappt en levande människa, man är ett vrak av nervositet, säger Sofia Henriksson.

30 mars 2020 10:50

TV4:s populära matlagningsprogram börjar lida mot sitt slut för den här säsongen. Under semifinalen lyckades Sofia Henriksson och Edvard Wistedt slå ut Christoffer Nordin och kommer nu göra upp om förstaplatsen. Vinnaren kommer som vanligt att vinna ett kokbokskontrakt.

I det förra avsnittet fick deltagarna presentera sina bokidéer. Sofia Henriksson siktar på en variant med en bred blandning av maträtter från världens alla hörn som också innehåller olika typer av spel och lekar. Edvard Wistedt vill i stället skapa en bok med fokus på matlagning utomhus med klassiska råvaror från Sverige.

Anmäld av sambo

Han blev anmäld till programmet av sin sambo, och hade inte särskilt höga förväntningar på vad den första auditionen skulle leda till.

Min tanke var till en början bara att åka till Täby och laga lite mat inför juryn, se om jag var tillräckligt bra. Och det visade det sig att jag var, berättar han.

Sofia Henriksson har svårt att ta in att hon har tagit sig så här långt i tävlingen.

Det var när jag såg semifinalavsnittet på tv som jag fattade att "herregud, jag är i final", säger hon.

"Kan gå fel"

Båda kockarna menar att konkurrensen är hård inför finalen.

Sofia är en sjukt duktig och kreativ tjej, hon ser inga hinder i någonting. Det är stentufft. Samtidigt är jag otroligt glad över att vara i finalen med henne, säger Edvard Wistedt.
Edvard är superduktig, alla har varit superduktiga matlagare. Det är också mycket tur och slump, när man är stressad och lagar mat kan saker gå fel jämfört med om man är hemma i sitt trygga kök. Vem som helst hade kunnat vara i final, säger Sofia Henriksson.

Men det är inte bara konkurrensen som är påtaglig i finalprogrammet. Även nerverna spökar inför det stora avgörandet.

Så här nervös har jag aldrig varit, säger Edvard Wistedt.

TT: Hur hanterar man det?

Jag har hela tiden försökt att fokusera på nuet, inte fara i väg och börja tänka på nästa steg. Det har nog hjälpt väldigt mycket, säger han.
Fakta: Finalister i "Sveriges mästerkock"

Sofia Henriksson, 26 år, videospelstestare, Stockholm.

Edvard Wistedt, 40 år, försäljningsansvarig, Märsta.

Tidigare vinnare:

Louise Johansson (2011), Sigrid Bárány (2012), Jennie Walldén (2013), Amir Kheirmand (2014), Sandra Mastio (2015), Catarina König (2016), Klara Lind (2017), Erik Hammar (2018), Gabriel Jonsson (2019).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT