Digital samling för årets Earth Hour

Det blir digitala möten och konserter men man kan fortfarande umgås och släcka ljusen. Årets Earth Hour blir inte som vanligt, men budskapet består.

Klimatfrågan engagerar fortfarande och hänger med. Men det är rätt naturligt att den inte har första prioritet just nu, säger Cecilia Stenström på WWF.

28 mars 2020 11:15

Earth hour är världens största manifestation för klimatet, då alla lampor släcks under en timme som en uppmaning till beslutsfattare att agera. Manifestationen sker i vanlig ordning den 28 mars klockan 20.30 – men i ovanlig ordning uppmanar Världsnaturfonden (WWF) människor i år att delta digitalt.

Man kanske äter en god middag hemma och reflekterar över hur vi tillsammans kan ta vara på varandra, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på svenska WWF.

Supermiljöår

WWF:s slogan för i år är "höj din röst", vilket manifesteras genom en namninsamling på sociala medier för att påverka beslutshavare att agera. Dessutom har WWF utnämnt 2020 till ett så kallat "supermiljöår" med två viktiga möten inplanerade. Det handlar dels om det stora FN-mötet om biologisk mångfald som skulle ha hållits i Kina i oktober, men som nu skjutits på framtiden. I november planeras sedan den årliga klimatkonferensen i Glasgow, som beskrivs som det viktigaste mötet sedan Parisavtalet undertecknades 2016. Här finns än så länge inga besked.

Att det här (coronapandemin) händer när det var så viktiga möten planerade är olyckligt, men det är bättre att man skjuter på Glasgow och låter länder återhämta sig. Supermiljöåret blir kanske 2021 i stället, säger Ola Hansén, klimatrådgivare på WWF.

Tydliga spår

Klart vatten i Venedigs kanaler och satellitbilder på minskade utsläpp i Kina visar resultatet av ett förändrat levnadssätt sedan corona-utbrottet. Men dessa drastiska förändringar är resultatet av en drastisk pandemi och inget åtgärdstänk för klimatet, framhåller Cecilia Stenström.

Klimatförändringarna sker successivt, de kommer på ett annat sätt än coronasmittan har gjort. Jag tror att det är en liten ögonöppnare för folk att det går att agera och ta tuffa beslut om det behövs. Men de effekterna vi ser under corona-pandemin är inte den långsiktiga och ekonomiskt hållbara omställningen som behövs för klimatet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karl Barrsjö/TT