Så förbereder du trädgården i mars

När ljuset äntligen kommer tillbaka kliar det i fingrarna att få börja påta i jorden. Trots att termometern kan visa minusgrader ett bra tag än finns det en hel del du kan göra redan nu.

2 mars 2020 08:36

I somliga delar av landet ligger snön fortfarande kvar och det är kallt ute. På andra ställen har barmark och de första vårblommorna redan tittat fram.

När snön har försvunnit kan du klippa ned gamla perenner.  

Jag städar aldrig mina rabatter på hösten. I stället klipper jag ned allt torrt på vårvintern och låter klippet ligga kvar i jorden. Då gör vind, regn och maskar resten av jobbet och jag får jättefin, välgödslad jord, säger Anna-Karin Tillström.

Hon är trädgårdsentusiasten som gjorde sin passion till profession och i dag arbetar som trädgårdsdesigner i Gävle samt driver det populära Instagramkontot "Landet krokus".

Även höstlöven får ligga kvar på marken.

Löven blir både maskmat och skydd för de tidiga lökväxterna. Men om det blir stora, frusna kockor brukar jag bryta isär dem eller lyfta löven lite åt sidan så att blommorna får en chans att titta igenom.

Beskära buskar

I mars är det även dags att ta bort de hallon- och björnbärsskott som gav bär förra året, om du inte redan har gjort det. Det är också en bra tid att beskära flera av våra populära prydnadsbuskar, som paradisbuske, prakttry och snöbär. Men kolla upp vad som gäller för just ditt snår, eftersom vissa vårblommande buskar sätter sina knoppar året innan. Om du beskär dem innan blomning riskerar du att få färre blommor att njuta av till våren. Prydnadsgräs och fruktträd mår också bäst av att vila lite till.

Ett klassiskt misstag är att klippa ned sitt torra prydnadsgräs för tidigt. Minsta lilla väta och kyla gör då att de ruttnar. Fruktträden kan klippas i mars men mår allra bäst av att beskäras under jas-månaderna, det vill säga juli, augusti och september, för att undvika att de savar ihjäl, säger Anna-Karin.

Även inomhus finns det mycket att göra för att förbereda sommarträdgården. I mars kan du förodla flera av sommarens blommor och grönsaker. Gyllenlack, lejongap, jätteverbena, rölleka och fingerborgsblomma är exempel på blommor som behöver tidig försådd.

Jag sår dem i vanlig jord och har krukorna inne några dygn. Sedan ställer jag krukorna i plastbackar med lock och placerar dem i skuggigt läge utomhus. Det gör inget om det blir kallt eller kommer snö. Men var noga med dränerings- och lufthål så att fröerna inte ruttnar.

Hon låter krukorna stå ute tills fröna har grott. Det gäller för många av hennes sommarblommor.

Till exempel jätteverbena behöver kyla för att gro och blir jättefin när den får lite tid på sig. Om man vill kan man ta in och driva på plantorna efter fem–sex veckor för att de ska få sig en skjuts och blomma tidigt.

Tuffa luktärter

För den som vill ha väldoftande luktärter i sommar har Anna-Karin ett oväntat tips: i stället för att blötlägga fröna och så ett frö per kruka sätter hon ner alla torra frön i samma kruka med ordentligt genomfuktad, hårt pressad jord. När plantorna är ett par centimeter höga ställer hon även dessa utomhus i en plastpåse som är öppen upptill. Det blir som ett drivhus. Plantorna klarar ned till fem minusgrader och blir buskiga och fina om de står svalt och ljust.

Luktärter är tuffare än man kan tro. Plantorna behöver varken toppas eller skolas om. Jag bara planterar hela krukan rätt ned i en av mina odlingslådor. Det har funkat förvånansvärt bra och jag har fått jättefina luktärter som blommar hela sommaren.

Vårvintern är även bästa tiden att börja planera köksträdgården. Tomater, paprika, purjolök och squash går fint att så inomhus redan nu.

Jag köper aldrig tomatfrö utan tar dem från någon tomatsort jag gillar och torkar dem på hushållspapper. Sedan sår jag dem på ett stort såbrätte eller i ett gammalt grönsakstråg från affären som jag gör några hål på i locket. Det blir som ett litet miniväxthus, säger Anna-Karin.

Flera omskolningar

När tomaterna och squashen fått sina hjärtblad och ytterligare ett bladpar skolar du om dem, gärna fyra–fem gånger för bästa resultat. Ju fler gånger du skolar om, desto bättre planta får du.

När jag ska plantera ut squashen sätter jag den direkt i komposten. Det älskar den näringskrävande squashen och frukterna blir jättestora.

Men trots att flera blommor och grönsaker går att förså redan nu höjer Anna-Karin ett varningens finger och uppmanar oss att inte vara alltför ivriga.

Vänta gärna till slutet på mars med det mesta. Om du sår för tidigt får du rangliga plantor.

Om längtan efter grönska blir alltför stor har hon i stället ett annat tips:

Plocka in en kvist från en vårblommande buske eller ett träd och driv upp inomhus. Det finns inget härligare än att se de knubbiga små knopparna utvecklas till vackra blommor, säger Anna-Karin Tillström.
Anna-Karins bästa vårvintertips för trädgården

+ Klipp ned gamla, torra perenner och låt klippet ligga kvar i rabatten. Det blir perfekt gödsel.

+ Rensa de hallon- och björnbärsskott som gav frukt i fjol. Ska du klippa fruktträd vänta till jas-månaderna. Annars kan de blöda ihjäl.

+ Så luktärter och placera dem utomhus i kruka i en öppen plastpåse när de har grott. Då får du knubbiga, fina luktärter i sommar.

+ Tomater, paprika och vissa sommarblommor har lång utvecklingstid och mår bra av att sås redan nu.

+ När lökväxterna börjar komma upp – fota av och skapa en enkel lökkarta så att du vet var du behöver sätta fler lökar till hösten.

+ Planera och skriv upp hur du vill att din trädgård ska se ut i sommar. Hämta inspiration på nätet, magasin, Instagram och Pinterest.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Cedronius/TT