Sofias smak är i takt med tiden

Intresset för inredning är stort. Men klimatkrisen förändrar hur det kommer till uttryck. Vintage och antikt är vägen framåt.

 Att handla på andrahandsmarknaden har gått från sjavigt till smart, säger inredningsprofilen Sofia Wood.

3 februari 2020 09:00

För några år sedan exploderade inredningsintresset i Sverige och blev något av ”en folksport”, som Sofia Wood uttrycker det. I takt med att sociala medier gjorde det möjligt att både kika in i andras hem och visa upp sitt eget, växte vurmen ännu mer.

 Tidigare såg man bara det lilla, kurerade urval som presenterades i inredningsmagasinen. Nu är bredden enorm och intresset likaså, säger Sofia Wood.

Hon är influerare inom sina två största intresseområden: mat och inredning. Hon driver podden ”Billgren Wood” tillsammans med vännen och kollegan Elsa Billgren, bloggar på Elle.se och i höstas släppte hon kokboken ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest” (Norstedts). Känslan för form, konst och inredning har alltid funnits där. Hennes morfar var en riktig auktionsfantast.

 Han var en sådan där som alltid, alltid hittade fynd.

Hängiven samlare

När han gick bort lämnade han efter sig två lador fulla av föremål med skiftande värde och karaktär.

 Han samlade på högt och lågt. Han kunde ropa in en kartong med böcker för en tia utan att veta vad som fanns i. En gång låg en förstahandsutgåva av Cajsa Wargs kokbok i en sådan låda.

En hel del av hans pärlor har hittat hem till Sofia. Hon pekar ut ett bokskåp, en träfåtölj signerad Göran Malmvall för Svensk Furu och en vacker spegel. Allt står hemma i 1920-talslägenheten i Enskede söder om Stockholm. Där bor Sofia tillsammans med sin man och tre barn.

Atmosfären är lugn och harmonisk. De stora fönstren och takhöjden gör rummen luftiga och de smakfulla möblerna bidrar till känslan. Färgskalan går i blågrönt – förutom hallen som har en rödrandig tapet och köket som är ljust ”havrefärgat”. Knepet för att alltsammans ska kännas sammanhållet är enligt Sofia att samtliga nyanser har samma svärta och lite ”dammiga” uttryck.

 Min pappa är arkitekt och när jag växte upp fanns det en medvetenhet kring sådana saker. Redan när jag döptes fick jag en stor ljusstake från Svenskt Tenn i gåva.

Personlig historia

Naturliga material, äldre möbler, mycket trärent, konst och blommor skapar hemtrevnad.

 Jag är en supernostalgiker. Alla mina saker betyder något. Den där spegeln är ett exempel, den har hängt i mitt flickrum under hela min uppväxt.

Hon fick den av sin mamma, som i sin tur fick den av sin pappa, auktionsräven. Då var den täckt av tjocka lager av orange, gul och blå färg.

 Jag minns när mamma lutade av den, en sommardag på vårt lantställe. Allt det där finns med när den hänger här.

Sofia har alltid älskat gamla föremål, sådant som har en historia. Under de år som hon har sysslat med inredning har hon märkt en tydlig förändring i synen på konsumtion. Förr öste vi på med nya designerprylar och strävade efter en slags perfekt estetik – det skulle vara ljust och fräscht, marmor och högblank mässing.

 Nu har vi sprungit in i en vägg av klimatkris. Det är svårt att motivera den typen av konsumtion. Men intresset är inte mindre för det. Loppis, vintage, antikt och auktion blir ett nytt sätt att ändå få utlopp för sin lust.

Hett och rätt

Att handla på olika andrahandsmarknader har gått från att vara något man gjorde för att man inte hade råd att köpa nytt, till att bli något positivt, ansvarstagande och trendigt.

 Det som förr var sjavigt, smutsigt och lite fult har blivit smart, personligt och unikt, säger Sofia Wood.

Det har gjort att hennes egen stilfilosofi går i takt med tiden.

 Många tror att det är enklare att åka till Ikea. Jag önskar att fler skulle upptäcka auktioner. De är utmärkta att införskaffa saker av kvalitet på – utan att det behöver blir särskilt dyrt.

I alla fall inte om man vidgar begreppet till att möbeln kommer att hålla många generationer och även går att sälja till samma eller till och med ett ännu bättre pris.

Om hon längtar efter en förändring eller är sugen på något nytt flyttar hon runt grejerna, lägger till någon detalj och arrangerar på nya sätt. Känns något helt fel säljer hon det eller ger bort.

 Att hålla på med andrahandssaker handlar inte bara om att samla och lägga på hög. Det handlar lika mycket om att passa grejerna vidare – att fortsätta hålla sakerna i omlopp.
Nycklarna till vintage

1. Gå på loppis utan att göra ditt hem till en loppis. Inred luftigt utan för mycket prylar, då framhävs de bättre.

2. Tröttnar du på en lampa eller fåtölj, testa att ge den en ny plats eller funktion. Gamla skålar kan bli blomkrukor, glas kan bli ljuslyktor.

3. Jobba med kontraster. Placera ett gammalt nött bord framför en nymålad vägg. Då framhävs både det slitna och det fräscha bättre.

4. Du avgör värdet. Det som du tycker om är värdefullt, oavsett vad marknaden anser.

5. Spana efter saker från 1970-talet och bakåt. Dessa möbler är tillverkade i gedigna material som håller.


Trendiga vintagestilar i vår

Sofia Wood listar tre stilar:

1. Hantverk. Allt som har tillverkats av händer är eftertraktat. ”Det ska kännas själfullt och äkta.”

2. Estrid Eriksson. Svenskt Tenns grundare. ”Hennes tidlösa inredning ligger helt rätt i tiden.”

3. Jugend. Spana efter möbler och konstföremål från tidsepoken mellan 1890 och 1920. ”Uttrycket är sinnligt, kvinnligt utan att vara ’girly’.”


Sofia Wood

Ålder: 35 år.

Familj: Man och tre barn.

Bor: Enskede söder om Stockholm.

Gör: Influerare inom inredning och mat.

Aktuell: Kokboken ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Wallström/TT